bestill en supersentralist sentralist

Du er her:

Søk

Norge leverer mest råstoff til verdens forurensing

Norsk olje fører til klimaendringer over hele verden (Foto: The Supply Chain of CO2 Emissions. PNAS)

Norsk olje fører til klimaendringer over hele verden (Foto: The Supply Chain of CO2 Emissions. PNAS). Stor versjon

Mer informasjon


  • Fagmedarbeider i Natur og Ungdom
    Tlf.: 48268249
Norge er progressive når vi snakker i klimaforhandlingene. Likevel er vi et av landene som gjør det desidert dårligst i en undersøkelse av forskjellige lands klimagassutslipp. Med eksporten av norsk olje og gass troner vi alene på toppen, 10 ganger over våre egne utslipp innenlands.
Rapporten fra PNAS
Prosjektet: The Supply Chain of CO2

Forrige uke kom et internasjonalt forskningsteam, støttet av blant annet CICERO og Stanford university, med en rapport som viser at Norge ligger alene på toppen i utslipp av klimagasser per innbygger. Rapporten viser at utslippene Norge står ansvarlig for globalt, er 10 ganger så store som de vi produserer innenlands, mye på grunn av oljen og gassen vi eksporterer.

- Dette viser mer enn noe at produksjon av klimagassutslipp er noe som skyldes mer enn bare forbruket. Man må også se på hvem som pumper den opp. Så lenge Norge fortsetter å pumpe forurensende olje ut i verden, minskes incentivene for å satse på ren, fornybar energi. Da kutter vi ikke klimagassutslipp, sier Arnstein Vestre, fagmedarbeider i Natur og Ungdom.

I disse dager er verdens ledere samlet i Sør-Afrika for å forhandle en ny klimaavtale. Denne må være bindende og ambisiøs om vi skal løse klimaproblemet. Likevel viser forhandlingene mer enn noe at det er hvert enkelt land som må gå foran om vi skal klare det. Norge styrer mye energi i olje og gass. Noe av ansvaret vårt ligger i å ikke pumpe opp alt.

- Norge har et enormt potensial for fornybar energi. Samtidig styrer vi produksjonen av mye olje og gass, som fører til store klimagassutslipp. Det er også vårt ansvar å legge opp til kutt i andre lands oljeavhengighet, avslutter Vestre

Torggata 34 PB4783 Sofienberg - 0506 OSLO tlf. 23 32 74 00, 

© 2002-2014 Natur og Ungdom, gjenbruk og ettertrykk anbefales dersom kilde oppgis.