Du er her:

  • Hva mener vi?  ›› 
  • Olje  ›› 
  • Inviterer utenriksministeren til Arktis-skolering

Søk

Inviterer utenriksministeren til Arktis-skolering

Markering av Barentshavet som et sårbart område. Foto: Greenpeace. Stor versjon

Mer informasjon


  • Leder i Natur og Ungdom
    Tlf.: 23 32 74 03 / 91 33 17 29
Natur og Ungdom har i dag sendt utenriksminister Espen Barth Eide invitasjon til Arktis-skolering. Bakgrunnen for invitasjonen er Barth Eides kunnskapsløse uttalelser i media om at oljeboring i Arktis ikke trenger strengere regelverk enn oljeutvinning i sydligere strøk.

Til tyske Der Spiegel uttalte Barth Eide at «Arktis er bare et hav. Derfor trengs det ikke noen spesielle lover for dette området». Natur og Ungdom reagerer sterk på uttalelsen, og mener den vitner om en alvorlig kunnskapsmangel hos den ferske utenriksministeren.

-       At en minister undergraver faglige tilrådninger om spesiell varsomhet i arktiske strøk på denne måten er hårreisende. Jeg håper det skyldes uvitenhet hos Barth Eide, men hvordan en minister kan ha gått glipp av så elementær miljøkunnskap, det skjønner jeg ikke, sier Silje Lundberg, leder i Natur og Ungdom.

Debatten om oljeboring i Arktiske strøk er blitt mer og mer aktuell de siste årene. Samtidig har det også kommet frem at oljeutvinning i disse områdene ikke er like enkel å gjennomføre i praksis. I september ble det klart at Shell sin rigg som var på vei til havområdene utenfor Alaska ikke fikk gjennomført oppdraget sitt på grunn av tøffe klimatiske forhold.

-       Det er ganske spesielt at vår egen utenriksminister ikke ser utfordringene ved oljeboring i disse områdene, når oljeselskapene selv innrømmer at dette er alt annet enn plankekjøring. Når til og med sjefen i et av verdens største oljeselskap sier det er for stor miljørisiko knyttet til oljeboring i Arktis, burde varsellampene begynne å blinke hos våre egne ministre, sier Lundberg.

I september i år advarte sjefen for det franske oljeselskapet Total mot oljeboring i Arktis, i et intervju med Financial Times. Begrunnelsen for uttalelsen var de store konsekvensene et mulig oljeutslipp kunne ha. Det unike miljøet i Arktis er lett påvirkelig av menneskelig aktivitet.. Økosystemene er sårbare, og bruker lengre tid på å bygge seg opp, og det vil ta lengre tid å bryte ned eventuelle miljøgifter som følge av et utslipp i kalde strøk enn i varme. Videre finnes det i dag ingen effektiv teknologi for å fjerne oljesøl fra is.

-       Allerede i dag har vi store utfordringer knyttet til oljeindustrien inntog i Barentshavet sør. De klimatiske forholdene er ikke det samme som i sør, og særlig for sikkerheten er dette utfordrende. Å avskrive røffere værforhold i nord, og, og si at dette ikke krever skjerpet lovverk, er som å si at jorda er flat, sier Lundberg

-       Derfor inviterer vi den nye utenriksministeren til skolering hos Natur og Ungdom mandag 5. november. Det er tydelig at den elementærkunnskapen som mangler må komme på plass fortest mulig, avslutter NU-lederen. 

I menyen til høyre side finner du invitasjonen som ble sendt til Espen Barth Eide.

Torggata 34 PB4783 Sofienberg - 0506 OSLO tlf. 23 32 74 00, 

© 2002-2016 Natur og Ungdom, gjenbruk og ettertrykk anbefales dersom kilde oppgis.
Kontakt | English