500 dager med menneskerettighetsbrudd: vi okkuperer Olje- og Energidepartementet
Inne i lobbyen til Olje- og Energidepartementet, sitter et titalls unge aktivister med bannere, reinskinn og kamprop for å aksjonere til de blir båret vekk. De er samiske ungdommer, reindriftssamer og miljøaktivister, blant annet artist og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen, leder i NSR-Nuorat Elle Nystad og leder i Natur og Ungdom Gina Gylver. De er villige til å bryte loven for å kreve stans av menneskerettighetsbruddet på Fosen og aksjonerer i statens lokaler for at turbinene rives og landet tilbakeføres til reindrifta. Bak aksjonen står NSR-Nuorat, i samarbeid med Natur og Ungdom. Utenfor sitter det kontinuerlig en folkemengde og støtter aktivistene innendørs, med sang, kaffe og prat samler også utover dagen en større folkemengde utenfor departementet for å vise støtte. Les nederst på denne siden hvordan du kan bidra for å støtte Fosenaksjonistene!
Staten har plikt til å stanse rettighetsbruddet
I storkammeret i høyesterett 11. oktober 2021 slo alle elleve dommerne fast at vindkraftutbyggingen på Storheia og Roan var ulovlig. Konsesjonen stred med menneskerettighetene og reindriftsutøverne på Fosens rett til kulturutøvelse. Regjeringen har siden dommen falt ikke iverksatt konkrete tiltak for å følge opp Høyesterettsdommen.
Ved pågående menneskerettighetsbrudd har staten plikt til å både stanse bruddet og reparere skadene. Fosen-samene er klare på at reindriftskulturen de ikke lenger kan utøve ikke kan erstattes med penger. De krever at turbinene tas ned og landområdet tilbakeføres til reindrifta.
En større kamp for unge samers framtid
De samiske aktivistene vrengte koftene rett etter de tok seg inn i departementet, et gammelt samisk symbol på sterk uenighet. Aktivistene er fra ulike områder, også unge samer fra finsk og svensk kom for å aksjonere og støtte i Oslo på 500-dagen. De aksjonerer for Fosen-samenes kamp og vil vise hvordan dette er en del av en større kamp for samisk livsgrunnlag og tradisjonsarv. De unge samene mener naturinngrepene maler en mørk fremtid for barn og unge i Sápmi. De få sterk støtte fra miljøbevegelsen. Det er ingenting “grønt” ved energiutbygging som overkjører urfolks rettigheter og allerede bærekraftig matproduksjon slik reindrift er. Natur og Ungdom støtter reindriftas krav, og deltar i og rundt aksjonen i solidaritet.
De unge samiske aktivistene bestemte seg for å gripe til sivil ulydighet ved å okkupere departementet som en siste utvei. Etter over 10 år med politisk kamp og runder i retten for Fosen-samene, før 500 dager med rop om at Høyesterettsdommen skulle bli fulgt opp uten at noe har skjedd, har de ikke andre muligheter enn å aksjonere. Aktivistene blir i departementet til de blir båret ut med makt og er med det er villige til å bryte loven for å bli hørt.