fbpx

Ti tips for å rocke landsmøtet!

02.12.2016 av Natur og Ungdom

Skal du på Landsmøte og lurer på hvordan du skal forberede deg? Her har du 10 tips til deg og lokallaget!

Hver for seg

  1. Begynn med programmet

Programmet gir et godt bilde på hva som foregår på landsmøtet. Finn frem blablabladet, og bla til side 8. Der finner du en liste med ordforklaringer som kan være nyttig når du skal se på programmet. Det kan være lurt å følge rekkefølgen i tidsplanen når du forbereder deg. Bruk ekstra tid på de sakene du brenner for.

  1. Ta notater

Det finnes svært mange sakspapirer, og for å holde oversikt kan det være lurt å ta notater mens du leser. Ha derfor penn og papir klart. Skriv ned spørsmål, tanker og ting som dukker opp mens. Få svar på spørsmålene i lokallaget, og diskuter gjerne ting du har lest med de andre.

  1. Begynn lesingen

De viktigste dokumentene å forberede seg på er arbeids- og organisasjonsprogram, og endringsforslag til miljøpolitisk plattform og vedtekter. Selve plattformen og vedtektene er med i innkallingen, men fristen for å endre på disse har gått. Derfor holder det å lese endringene, og kun slå opp i ting du lurer på i de fullstendige dokumentene.

  1. Velg en sak, og forbered innlegg hvor du sier hva du mener

Nå har du funnet ut hva som skjer på landsmøtet. Det vil også bli behandlet en rekke uttalelser som sier hva Natur og Ungdom mener og krever i en rekke ulike saker. Finn noe du mener mye om og forbered et innlegg om dette. Det holder å skrive stikkord.

  1. Finn noen som har vært på møtet før

Det viktigste du kan gjøre er kanskje å snakke med noen som har vært på landsmøtet før. Spør dem om alt du lurer på og diskuter dokumentene med dem. Er du uenig i noe i dokumentene, eller om du synes Natur og Ungdom burde bruke ressursene sine på en annen måte, bør du skrive et endringsforslag. Spør gjerne om hjelp til dette i lokallaget. På landsmøtet vil også noen ha ansvar for å hjelpe til med endringsforslag

 

I lokallaget eller fylkesstyret

  1. Ha et møte for alle som skal på landsmøtet

Selve landsmøtet kan være ganske hektisk. Ved å samles i forkant får dere tid til å møte godt forberedt. Det er også greit å vite hvem de andre man skal reise sammen med er. Bli kjent og inkluder alle i gruppen, da blir det mye triveligere å være på landsmøtet.

  1. Snakk om sakene og svar på spørsmål

Fordel sakene mellom dere i forkant av møtet, og gå gjennom de ulike sakene i felleskap slik at alle er godt forberedt. Sett av tid til å stille og svare på spørsmål. Dukker det opp ting ingen kan svare, kan dere bruke facebook-gruppa NUfolk, fylkesstyret, ansvarssentralist eller regionsekretær

  1. Diskuter sakene i lokallaget

Når alle har oversikt og kjenner til de ulike sakene, kan det være lurt å bruke litt tid på å diskutere de ulike sakene. De som reiser på landsmøtet representerer også lokallaget, så det er lurt å gi de som ikke reiser muligheten til å si sin mening. Her er det helt greit å være uenige. Om dere ikke er uenige kan det være lurt å finne argumenter både for og mot de ulike sakene.

  1. Snakk om hva dere vil at Natur og Ungdom skal gjøre i 2018

Sett av litt tid til å være visjonære. Hvordan ønsker dere at Natur og Ungdom skal jobbe fremover? Hvordan fortsetter vi kampen mot olje i Arktis? Hva skal til for å stanse dumping av gruveavfall i fjordene våre? Hvordan verver vi tusenvis av medlemmer og får flere aktive?

  1. Skriv en uttalelse i lokallaget om et tema som opptar dere, eller en lokal sak dere jobber med

Landsmøtet er en gylden mulighet til å få tatt opp en sak dere synes er viktig. Hvert år vedtar landsmøtet svært mange. Disse skrives av lokallag og deltakere på landsmøtet. Den kan handle om busskort i fylket ditt, vern av myr, fiskeoppdrett, eller noe helt annet. Det er opp til dere!

Lykke til!