fbpx

Skal sikre et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja for sjette gang

05.01.2017 av Natur og Ungdom

Torsdag åpnet Natur og Ungdoms 52. ordinære landsmøte i det som er organisasjonens 50årsjubileum. Leder Ingrid Skjoldvær lover lenking mot dumping av gruveavfall og kake til Jonas Gahr Støre om det blir AP-nei til oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja.

Lenka er klar for nye aksjoner mot gruvedumping i fjordene

I februar deltok flere aktivister fra Natur og Ungdom i sivilt ulydige aksjoner mot prøveboringene til Nordic Mining. Selskapet har fått tillatelse til å dumpe 250 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden. I Repparfjord i Finnmark har også det blitt gitt tillatelse til dumping. Natur og Ungdom varsler nye aksjoner.

– På Engebøfjellet i februar fikk vi prøvd oss på dårlig vær og dyre bøter. Men Nordic Mining, Nussir og Vidar Helgesen, vit dette: Vi gir aldri opp kampen for Førdefjorden og Repparfjord.

– Vi klarte å stoppe anleggsarbeidet i tre uker med om lag 100 aksjonister. Det er over 2000 personer i alle aldre fra hele landet som er klare til å stanse dumpinga i fjordene våre med nye aksjoner når det trengs. Snøstorm, vind, vær og bøter stopper ikke oss – vi har lenka klar!, sa Skjoldvær.

Skal sikre et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja for sjette gang

Meningsmålinger viser et økende flertall i befolkningen mot å åpne Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeboring. Et flertall blant forbundene i LO har varslet at de vil kjempe for et vedtak mot oljeboring på LO-kongressen og det ligger an til en svært spennende debatt om saken på Arbeiderpartiets landsmøte. Natur og Ungdom er klar til ny kamp og lover kake om det blir seier.

– Nå er det 9 fylkeslag i Arbeiderpartiet som har vedtak mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, blant annet Troms og Finnmark. Nå må Arbeiderpartiet nasjonalt følger etter.

– Det er på tide at politikerne begynner å feie for egen dør. Det hjelper ikke å anerkjenne klimaproblemet om vi ikke er villig til å anerkjenne at en ansvarlig klimapolitikk også handler om å sette grenser for oljeindustrien.

Natur og Ungdom: 50 år med miljøkamp

I et halvt århundre har miljøaktivister fra Natur og Ungdom stått på for vern av Trillemarka, et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, jobbet for bilfritt sentrum i Oslo, mot oljeboring på Møreblokkene og Skagerak.

– Når vi ser tilbake så er det mange miljøsaker som ikke hadde sett ut slik de gjør i dag hadde det ikke vært for Natur og Ungdom og vår utrettelige innsats for miljøet. I 2017 feirer vi 50 år. La oss gjøre det til et år med nye seire, sa Skjoldvær.