fbpx

Uttalelse: Universitetene går til sengs med fossilnæringen

22.01.2014 av Even Olai Østvik Mjaaland

Til: UiO, UiT, NTNU, UiB, NMBU, UiS, UiA, presse, universitetsavis

Fra: Natur og Ungdoms landsmøte

Universitetene går til sengs med fossilnæringen

Natur og Ungdom, samlet til landsmøte i Fredrikstad 9. til 12. januar 2014, krever at Norges universiteter avslutter forholdet til fossilnæringen og retter fokuset i utdanningen mot en fornybar framtid.

9.desember 2013 fornyet NTNU og Statoil Akademia-avtalen der Statoil finansierer forskningsprosjekter, professor- og stipendiatstillinger, og publiseringsstøtte for doktorgradsstudenter til en verdi av 60 millioner kroner over de neste fem årene.

Petroleumsteknologi og marin teknikk er hovedområdene for avtalen. Samme dag ble også en rammeavtale mellom partene opprettet: Statoil skal støtte oppdragsforskning ved NTNU med opp til 250 millioner kroner fordelt på fire år med mulighet for forlengelse.

Også Universitetet i Bergen har fornyet en tilsvarende avtale som ga støtte til grunnforskning på 40 millioner kroner over fem år, og en tilleggsavtale på 11,4 millioner kroner som varer til 2016. Til sammen gir Statoil 85 millioner kroner per år gjennom Akademia-avtaler med universitetene.

For å unngå farlige klimaendringer må overgangen til fornybarsamfunnet starte nå. Studentene er framtiden. Universitetene må ta sin del av ansvaret for en bærekraftig framtid. Teknologisk utdanning må forske på fornybare, ikke-fossile alternativer. Ordninger som Akademia-avtalene bidrar til å forlenge oljealderen og stjeler de gode hodene som kunne blitt morgendagens helter.

Universitetene må ta avstand fra slike kortsiktige avtaler, slik at det blir rom for en framtidsretta satsing på fornybar energi. Natur og Ungdom krever at universitetene dumper fossilindustrien og innleder et bærekraftig forhold med framtida!