fbpx

Aksjonerte mot økte billettpriser

01.02.2014 av Natur og Ungdom

I dag øker Ruter prisene på billetter, og i den forbindelse arrangerte Oslo Natur og Ungdom en aksjon på Egertorget. Ruters priser gjelder for hele kollektivtrafikken i Oslo og Akershus, slik at dette vil påvirke alle kollektivreisende i fylkene våre. -Ruters prisøkning skuffer stort, sier Bjørn Rønning Fjærli, leder av Katta Natur og Ungdom.

-Å øke prisene er å gå feil vei, sier Bjørn Rønning Fjærli, leder av Katta Natur og Ungdom. Hun mener at månedskortet for ungdom, studenter og lærlinger heller bør senkes til 200 kroner.

Aksjonen på Egertorget fant sted klokken 14. Aksjonistene delte ut kake og boller til kollektivreisende. De ropte flere slagord, blant annet «Prisene har steget nok, gi oss billigere månedskort.»

Klimaendringene er vår tids største utfordring. Fordi omlag 40 prosent av de samlede klimagassutslippene i Oslo kommer fra veitrafikk, er det viktig å få folk til å velge kollektivt framfor bil. At Ruter setter opp prisene er feil vei å gå om kollektivtilbudet skal virke tiltalende.

-Ungdom, studenter og lærlinger er avhengige av kollektivt for å komme seg rundt. Fra skole, til trening og hjem på kvelden. Ungdommen fortjener et trygt og godt tilbud, som de har råd til å benytte seg av, fortsetter Fjærli.

I tillegg handler det om å etablere gode vaner tidlig. Dersom ungdom vender seg til å ta kollektivt tidlig, vil de også senere i livet velge dette alternativet. Det er viktig at ungdom får et godt forhold til denne transporttypen, med tanke på å etablere gode miljøvennlige reisevaner.

-Å øke prisene er å gå baklengs inn i fremtiden. Økte priser vil gjøre kollektivtilbudet mindre konkurransedyktig, noe som er feil vei å gå om man skal få flere folk til å benytte seg av kollektivtilbudet. I tillegg vil antageligvis økte priser dessverre føre til økt sniking blant betalingssvake grupper. Kanskje lønner det seg for Ruter, men til hvilken pris?, avslutter Fjærli.