fbpx
kjøtt
Spiser du sydenturer opp til flere ganger i uka? Foto: ANB/Arkiv

Mer forurensende enn du tror

17.03.2013 av Johanne Frost Klepp

Har du tenkt over at du spiser kjøtt til nesten hvert eneste måltid, hver eneste dag ? Det er mange som ikke vet hvor mye dagens kjøttforbruk påvirker jorda. Og selv de som vet det, synes det kan være en utfordring å bli 100 % vegetarianer. Men det er det heller ingen som ber deg om!

Om alle i Norge innførte kun én kjøttfri dag i uka, ville det tilsvart utslippene fra 360 000 biler! Produksjonen av kjøtt og animalske produkter står nemlig for en femtedel av verdens samlede klimagassutslipp. Det er mer enn all transport til sammen – inkludert flyreiser.

Kjøttfri mandag er en internasjonal kampanje, startet av blant annet tidligere beatle Paul McCartney. I Norge er kampanjen ledet av Fremtiden i våre hender og Grønn hverdag. Målet med kampanjen er å inspirere til lavere kjøttforbruk, som vil frigjøre jordbruksareal vi trenger for å fø en økende befolkning, hindre avskoging (og dermed beskytte ville dyr og planter), redusere forurensingen og gi mindre lidelse hos dyrene.

Flere folkehøgskoler har innført denne kampanjen, og nå oppfordrer jeg også andre offentlige institusjoner til å gjøre det samme! Bjørn Erik Vangen, kjøkkensjef og matlærer ved Fosen Folkehøgskole, sier at «innføring av kjøttfri mandag har vært svært vellykket her ved vår skole. Det gir alle en mulighet i å få innblikk i hva vegetarisk mat er, og oppdage at slik mat ikke bare er kålrotbiff og salat. Elevene lærer at man kan spise seg god og mett uten fisk og kjøtt.»

Kilder: framtiden.no, gronnhverdag.no

Isa Isene

Rauland Natur og Ungdom, studentlag