fbpx

Operasjon Dagsverk

Støtt oljekampen i Nigerdeltaet. Nigeria er rammet av verdens største oljekatastrofe. Gjennom årets OD-prosjekt skal vi være med å bekjempe den!

Verdens største oljekatastrofe
I over 50 år har internasjonale oljeselskap drevet en uansvarlig oljeproduksjon i Nigerdeltaet sør i Nigeria. Daglige utslipp av forurensende råolje forgifter naturen, dyr og mennesker. Dette har medført ødelagt matjord, forurenset drikkevann og fisken har forsvunnet fra områdene. Mange har mistet jobben som følge av at jorda og vannet har blitt ødelagt. Dette medfører fattigdom som særlig rammer de unge. Rundt 80% av Nigerias befolkning regnes som fattige etter FNs fattigdomsmål. Forurensning og det farlige drikkevannet fører også til sykdom og en svært lav forventet levealder.

OD2017
Selv om det er store utfordringer i Nigerdeltaet, har befolkningen stor motivasjon og mot til å ta kampen for et levelig miljø. Miljøorganisasjonen Environmental Rights Action (ERA) har kjempet siden 1993 for befolkningens rettigheter og har en utrolig betydning for saken. I år samarbeider NU og Naturvernforbundet sammen med ERA for en bedre framtid for de unge i Nigerdeltaet. Gjennom årets Operasjon Dagsverk (OD) skal rundt 100 000 norske elever jobbe i solidaritet med ungdom i Nigerdeltaet på OD-dagen 2.november. I forkant arrangeres Norges største informasjonskampanje, Internasjonal Uke, 16.-27.oktober hvor elevene vil få undervisning i situasjonen i Nigeria, global urettferdighet og klimaendringer.

OD-prosjektet skal gi 10 000 ungdommer kunnskap og muligheten til en bedre framtid gjennom:

  1. Gi ungdom undervisning i ren energi, naturfag og sine rettigheter slik at de enklere kan kreve dem
  2. Utdanne oljevoktere som skal passe på at livsgrunnlaget deres ikke blir ødelagt og at opprydningen av sølene blir fulgt opp slik oljeselskapene og staten har lovet
  3. Skape nye og miljøvennlige jobber som vil gi inntekt, redusere arbeidsledighet og fattigdom. Samtidig vil jobbene bidra til at fattige får tilgang på fornybar energi til strøm, lys og matlaging.

Vil du bidra?
Din skole kan fortsatt meldes på årets OD. Da vil skolen få tilbud om foredrag, anledning til å dra på seminarer i fylket, spennende undervisningsmateriell knyttet opp mot kompetansemålene i læreplanen og ikke minst vil dere kunne støtte ungdom i Nigerdeltaet.

Meld på skolen din her

Mangler du jobb på OD-dagen har vi en liste over ledige jobber her.

Du kan også ansette en elev til å jobbe på OD-dagen 2.november. Elever over hele landet står klar til å jobbe, men trenger en jobb. Det kan betales både med vipps, bankoverføring og kontakt.

Har du en jobb du som trenger å få gjort? Send en kort beskrivelse av jobben, samt tid og sted til jobb@od.no

 

Har du noen spørsmål om prosjektet, hvordan melde på skolen eller ansette en elev på OD-dagen, bare ta kontakt med NUs OD-koordinator på julier@nu.no