fbpx
Ylva Eline Johansen på fiskemottaket
Ylva Eline Johansen på fiskemottaket

Vellykket fiskeriuke på Andøya

10.08.2016 av Natur og Ungdom

8. - 14. august har 12 ungdommer fra hele landet vært samlet på Andenes i Vesterålen for å jobbe på sjark og fiskemottak. Det er en annerledes sommerferie, men absolutt ikke en opplevelse vi ville vært foruten!

Se bilder fra Fesk førr Framtida 2016 her!

8. – 14. august har 12 ungdommer fra hele landet vært samlet på Andenes i Vesterålen for å lære om fiskerinæringa. Gjennom arbeid på fiskebåter har deltagerne opplevd å stå opp grytidlig for å trekke garn, line og fiske med juksa. Når fangsten har kommet inn på land har deltagerne vært med og sløyd, sortert ulike fiskeslag, og pakka fisk som blir eksportert til hele verden.

Det er en annerledes sommerferie fra det deltagerne er vant til, men absolutt ikke en opplevelse vi ville vært foruten sier nestleder i Natur og Ungdom Gaute Eiterjord:

– Det har vært utrolig gøy å få oppleve fiskeryrket på nært hold. Kystfiskerne her på Andenes sitter på utrolig mye kunnskap om naturen og hvordan vi kan høste av den på en bærekraftig måte. Dette har vært veldig spennende opplevelse, og veldig annerledes fra det vi er vant til å gjøre i sommerferien, sier Eiterjord.

I løpet av oppholdet har deltagerne også lært om den helt spesielle naturen i området. De har besøkt forskere som har fortalt om de forskjellige hvalene som finnes i området, og vært på safari ved fuglefjellene utenfor Bleik for å lære om de forskjellige sjøfuglene. De har også pratet med fiskere om de forskjellige utfordringene næringa står overfor, både med tanke på fiskeripolitikk og rekruttering av ungdommer og spørsmålet om oljeboring.

– Vi synes det er veldig spennende å høre tankene til fiskerne, som bor og arbeider i dette området. Politikerne må gjøre de riktige valgene for å ta vare på det miljøvennlige og kystnære fisket, for dette er jo Norges viktigste næring. Etter å ha vært her har vi blitt inspirert og motivert til å jobbe videre med dette i Natur og Ungdom, sier Eiterjord.

Natur og Ungdom arrangerer fiskeriarbeidsuka i samarbeid med lokale fiskere, og støtte fra blant annet Norges Råfisklag og Norges Kystfiskarlag.

For mer info, kontakt

Gaute Eiterjord, nestleder i Natur og Ungdom – 46892288