fbpx
vardebrenning
Fra markering utenfor Stortinget med over 300 fremmøtte. Foto: Siri Haugan Holden

Vardene brenner for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja

11.03.2017 av Natur og Ungdom

I dag lyser varder over 60 steder i Norge for å varsle om faren med oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. I 28 land, på 36 ulike steder vises støtte til kampen for at et av verdens mest verdifulle havområder skal forbli oljefritt.

Foran Stortinget var rundt tre hundre samlet til startskuddet for vardebrenningen. Med en fem meter høy varde, appeller, dans og sang for Lofottorsken ble det en kraftfull markering.

–          Fra Svalbard til Svinesund og helt til Sør-Korea samles folk for å vise at vi må verne om fisken og naturen. Vi må la olja ligge og satse på en fornybar fremtid. Hold fingrene unna Lofoten, Vesterålen og Senja, sa de tre lederne Wenche Cumming (Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja), Silje Ask Lundberg (Naturvernforbundet) og Ingrid Skjoldvær (Natur og Ungdom) da de holdt appeller foran Stortinget.

Like tydelige var de politiske representantene Kari Elisabeth Kaski(SV), Une Aina Bastholm(MDG) og Trine Skei Grande(Venstre). De sa alle at spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja ville være øverst på kravlista til de som får flertall etter valget.

Høyre har landsmøte denne helgen, og i april er det Arbeiderpartiet sin tur. Både i Høyre og Arbeiderpartiet er det krefter som ønsker å holde oljeindustrien unna. I Arbeiderpartiet sier et flertall av fylkeslagene, deriblant Troms og Finnmark, nei til å åpne Lofoten, Vesterålen og Senja for petroleumsvirksomhet, og det samme gjør alle lokalpartiene deres i Lofoten. Likevel foreslår APs sentralstyre å starte åpningsprosessen i det aller helligste: I verdens rikeste oppvekst og gyteområde for fisk utenfor Røst.

–          Landets største partier er på kollisjonskurs med folkemeningen både i nord og sør. Lytt til folket, si ja til et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, er budskapet fra Wenche Cumming, Silje Ask Lundberg og Ingrid Skjoldvær.
Festen og protesten foran Stortinget er en del av en serie markeringer for et vendepunkt i klimapolitikken frem mot valget som Klimavalgalliansen med over 60 organisasjoner står bak. I tillegg til Folkeaksjonen, Naturvernforbundet og Natur og Ungdom er det en rekke andre organisasjoner også involvert i vardebrenning rundt om i landet og resten av verden.

–          Den massive støtten viser hvor viktig og verdifullt Lofoten, Vesterålen og Senja er. Vi skal kjempe for fornybare arbeidsplasser, torsken, Europas største hekkeområde for sjøfugl, for verdens største kaldtvannskorallrev og for å unngå katastrofale klimaendringer. Hvis ikke Norge kan la Lofoten, Vesterålen og Senja være oljefritt, hvem skal da la oljen ligge? Spør Wenche Cumming, Silje Ask Lundberg og Ingrid Skjoldvær.

 

markering Brussel

I Brussel markerte Friends of the Earth Europe vardebrenning med budskapet «Keep LoVeSe fossil free», til støtte for saken i Norge.