fbpx

Hva skjer med Lofoten, Vesterålen og Senja?

19.09.2017 av Even Olai Østvik Mjaaland

Stortingsvalget er gjennomført, men det gjenstår fortsatt å se hvilken regjering vi får de neste fire årene.

Selv om valget ga flertall til høyresiden, som er mest opptatte av å åpne nye områder for oljeboring, har det gått nedover med både Høyre, FrP og Arbeiderpartiet. Det betyr at det nå er en enda større andel av Stortingsrepresentantene som ønsker et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

De neste ukene skal partiene forhandle om hvem som skal danne regjering, og vi håper at Venstre og Krf vil fortsette å hindre åpning for oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja enten de går inn i regjering eller samarbeider på andre måter. For det skumleste kan være en mindretallsregjering med bare Høyre og FrP, som kan få flertall for åpning med støtte fra Arbeiderpartiet.

Sentralstyret i Natur og Ungdom planlegger å sette fokus på Lofoten, Vesterålen og Senja i regjeringsforhandlingene ved å danne en supporterklubb. Med heiarop, supporterskjerf, kommentatorboks og flagg skal vi heie fram god klimapolitikk hos regjeringa fra tribunen utenfor forhandlingene.

Vi planlegger også å gjennomføre “Verdens lengste opplesning av kunnskap om Lofoten, Vesterålen og Senja”. Det er få havområder man har så mye kunnskap om, og det er få havområder som er så viktige for fiskebestandene og fiskeriene våre. Det skal vi sørge for at politikerne vet, og at de bestemmer seg for å la olje ligge, slik at vi om noen uker kan feire å enda en gang ha vunnet kampen for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.