fbpx
Ella Marie Hætta Isaksen på klimamarsj 2. september. Foto Natur og Ungdom.jpg
Ella Marie Hætta Isaksen på klimamarsj 2. september. Foto Natur og Ungdom.jpg

Miljøpartiene vokser blant unge

08.09.2017 av Even Olai Østvik Mjaaland

I skolevalget får partiene som er for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja framgang sammenlignet med skolevalget i 2013. Natur og Ungdom mener dette viser at ungdommen er klar for et mer miljøvennlig Storting.

I skolevalget får partiene som er for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja framgang sammenlignet med skolevalget i 2013. Natur og Ungdom mener dette viser at ungdommen er klar for et mer miljøvennlig Storting.

– Det viser at unge er klar for politikere som tør å føre en mer ambisiøs miljøpolitikk og sette foten ned mot oljeindustriens inntog i sårbare områder i nord, sier leder i Natur og Ungdom Ingrid Skjoldvær

I skolevalget får partiene som er for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja (Rødt, SV, Krf, Venstre, MDG og Senterpartiet) en økning på 13,6 prosentpoeng sammenlignet med skolevalget i 2013. Partiene som vil åpne for olje går ned 13,5 prosentpoeng. Endringene er mindre sammenlignet med skolevalget i 2015.

Skjoldvær mener Arbeiderpartiet, Høyre og Frp taper oppslutning blant unge på dårlig miljøpolitikk:

– Miljøet er på dagsorden i denne valgkampen. Det er nok noe av grunnen til at de store partiene, og særlig Arbeiderpartiet, ikke gjør det bedre blant unge. De som kunne tenkt seg å stemme AP velger heller mer miljøvennlige partier som SV eller MDG, sier Skjoldvær.

Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja er den viktigste saken for Natur og Ungdom i årets valgkamp. En meningsmåling gjort av Norsk Medborgerpanel viser at ungdom er mer skeptiske til oljevirksomhet enn eldre. I aldersgruppen 18-29 år er 66 % mot olje i Lofoten og Vesterålen, sammenlignet med rundt 60 % for resten av befolkningen.

– Vi som er unge arver miljøproblemer de voksne har skapt. De neste fire åra skal det tas mange avgjørelser som påvirker vår framtid. Jeg håper så mange unge som mulig bruker stemmeretten sin nå framover. Unge stemmer kan dra Stortinget i en mer miljøvennlig retning, sier Skjoldvær.