fbpx
Knut Arild Hareide spiller statsbudsjettmonopol. Foto Arnfinn Huse Storsveen, Natur og Ungdom
Knut Arild Hareide spiller statsbudsjettmonopol. Foto Arnfinn Huse Storsveen, Natur og Ungdom

Heller ikke i år kom det grønne skiftet

22.11.2017 av Natur og Ungdom

Onsdag 22. november ble det enighet mellom regjeringen, Venstre og Krf om statsbudsjettet for 2018. Natur og Ungdom er glad for at Venstre og Krf har reversert kutt på miljø og frivillighet, men mener hovedlinjene om et forurensende budsjett ligger fast

– Vi er fornøyd med at Venstre og Krf nok en gang tar kampen og reverserer kutt på miljø. Men heller ikke i år kom det grønne skiftet vi har blitt lovet. Det er håpløst at Venstre og Krf alltid skal dra regjeringen i miljøvennlig retning. Regjeringen må også ta det ansvaret og det har de nok en gang sluntra unna i år, sier Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom.

I budsjettavtalen er det mer penger til naturvern, men langt fra nok til at det Natur og Ungdom mener er tilstrekkelig

– Det er selvsagt bra at Venstre og Krf har fått tilbake en del midler til naturvern, men det er langt ifra nok. Særlig på skogvern trengs det et mye kraftigere løft. Prosessen med å ta vare på den mest trua naturen vår går fremdeles i sneglefart, sier Skjoldvær.

Noe av kuttet til gang og sykkelvei har blitt reversert, men potten er fremdeles blitt kraftig redusert med over 300 millioner på to år.

– Det mest miljøvennlige klimatiltaket på transport er å gjøre det lettere og gå og sykle. Da er det helt på trynet at gang og sykkelveier nå får mindre penger. Her hadde vi håpet Krf og Venstre kunne fått kjempet inn en økning, sier Skjoldvær

I budsjettavtalen ligger det inne en økning på nesten 450 millioner til drift og vedlikehold av jernbane.

– Vi er glad for at partiene bruker mer penger på vedlikehold og følger våre innspill. Det haster med et krafttak for jernbanen og dette får oss på riktig spor.

I avtalen har også staten redusert andelen sin i veiprosjektene på E39 med til sammen 200 millioner.

– Det er bra, men fremdeles stinker dette budsjettet asfalt. Nye veier har fremdeles fått en massiv økning i pengene til å bygge store, forurensende motorveier.

Natur og Ungdom er glad for at kuttene til frivillige organisasjoner hos landbruksdepartementet er reversert

– Dette er organisasjoner som gjør et utrolig viktig arbeid for landbruk, rekruttering og miljø. Krf og Venstre skal ha masse ros for å ta kampen nok en gang. Men dette må bli siste gang regjeringen prøver seg på å strupe frivilligheten, sier Skjoldvær

For mer informasjon, kontakt

leder i Natur og Ungdom Ingrid Skjoldvær 977 02 181.