fbpx

Regjeringsplattformen: – Ikke verdt papiret den er skrevet på

17.01.2019 av Jørgen Næss Karlsen

Med stadig mer oljeboring svikter partiene naturen og de unge. Denne plattformen er ikke verdt papiret den er skrevet på - sier Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom om den nye regjeringsplattformen

Foto: Thor Due/Natur og Ungdom

FNs klimapanel viste i høst at dersom verden skal unngå oppvarming av kloden på mer enn 1,5 grader, må utslippene halveres i løpet av de neste 11 årene. Natur og Ungdom hadde høye forventninger til at regjeringsforhandlingene mellom Høyre, Frp, Venstre og Krf skulle forbedre dagens politikk, men er skuffet over den ferdige regjeringsplattformen. Det er ingen reduksjon i tillatelser til oljeutvinning eller endringer av skattefordeler i olja, og gruveprosjektene som planlegger å dumpe gruveslam i Førdefjorden og Repparfjord får fortsette som før.

  • Vi hadde forventet at alvoret i miljøproblemene gjorde inntrykk på disse partiene, men denne plattformen er fortsatt ansvarsfraskrivelse fra Regjeringen og Krf. Det er helt hårreisende at selv om miljøproblemene haster mer og mer, så øker ikke partiene innsatsen, sier leder i Natur og Ungdom Gaute Eiterjord
  • Med stadig mer oljeboring svikter partiene naturen og de unge. Denne plattformen er ikke verdt papiret den er skrevet på, sier Eiterjord

Natur og Ungdom er svært skuffet over at partiene ikke har gått inn for å stanse de omstridte gruveprosjektene i Førdefjorden i Sogn og Fjordane og Repparfjord i Finnmark. Formuleringen i regjeringsplattformen er helt lik den som stod i Jeløyaerklæringen i fjor, og den stanser ikke de eksisterende prosjektene som har fått utslippstillatelser som er tilfelle i Repparfjord og Førdefjorden. Venstre og KrF har gått imot disse prosjektene, og det var et viktig krav fra KrfU og Unge Venstre i regjeringsforhandlingene:

  • Dumping av avfall i sjøen er å gå baklengs inn i framtida. Vi kan ikke skjønne at KrF og Venstre støtter en regjering som vil rasere fjordene våre med gruveslam. Nå går de god for de største miljøskandalene i nyere tid. Norge er et av fem land i hele verden hvor gruveindustrien får lov å dumpe avfallet sitt i havet, sier Eiterjord
Gaute Eiterjord, Leder i Natur og Ungdom
Foto: Thor Due/ Natur og Ungdom

I dag står oljeutvinning for 25 prosent av Norges klimagassutslipp, og olje- og gassutvinning gjør også Norge til verdens 7. største eksportør av fossile utslipp. Senest denne uken delte regjeringen ut 83 nye tillatelser til å utvinne olje, noe som er rekord. Natur og Ungdom reagerer på at plattformen ikke sier det skal deles ut færre oljelisenser, eller at man skal gjøre endringer i skattefordelene i olja. Det står også i plattformen at man skal kartlegge olje og gass i områder som ikke er åpnet for oljevirksomhet, som bl.a. er Svalbard, Jan Mayen og Polhavet.

  • Det er en skandale at plattformen ikke gjør endringer i dagens fullstendig uansvarlige oljepolitikk. FNs klimapanel sier at for å begrense oppvarminga til 1,5 grad må olje- og gassforbruket gå kraftig ned raskt. Vi burde hatt en plan for avvikling av oljeutvinninga for lengst, i stedet gir denne regjeringa oss mer av det som har skapt klimakrisa med fortsatt full gass for oljeboring. Det er en katastrofe, fortsetter Eiterjord.

Relevante nyheter