fbpx

Jubler for AP-vedtak om oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja!

03.03.2019 av Mia Cathryn Haugen Chamberlain

10 av 15 fylkeslag i Arbeiderpartiet har vedtatt at de er for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Natur og Ungdom og Naturvernforbundet jubler for vedtakene.

Søndag 3. mars vedtok Innlandet og Møre og Romsdal Arbeiderparti, APs nest største fylkeslag, at de ikke ønsker petroleumsvirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja. Møre og Romsdal AP gjentok sitt vedtak mot oljevirksomhet, denne gangen enstemmig. Det betyr at 10 av 15 fylkeslag i AP nå sier ja til et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja.

Foto: Anders Botnmark

Dette er et soleklart signal om at Arbeiderpartiet må snu på landsmøtet 4.-7. april, mener Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Natur og Ungdom og Naturvernforbundet.Vi jubler for at AP hører på mijløfaglige råd og et solid flertall i folket som vil ha et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja! Med dette vedtaket viser disse fylkeslagene at de er på lag med framtida. Nå gjenstår det bare at AP nasjonalt snur på landsmøtet i april, sier Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom.

Gaute Eiterjord i Lofoten. Foto: Anna Olerud

Blant APs fylkeslag, APs velgere og den generelle befolkningen er det et ønske om at disse havområdene skal forbli oljefrie. I følge en måling norstat har gjort for NRK sier for eksempel 52 % av velgerene nei til konsekvensutredning av olje i disse områdene, mot 34 % som sier ja. Ifølge en undersøkelse gjort av Norsk Medborgerpanel vil 58 % av innbyggerene i Norge vil heller verne disse områdene mot olje enn å utvinne den, og i Nord-Norge er tallet 70 %.


Folkeaksjonen gratulerer Innlandet og Møre og Romsdal AP med et godt vedtak! Dette er et viktig vedtak om framtidsrettet næringspolitikk, og et viktig steg mot varig vern av disse havområdene. Med vedtaket viser AP at de trygger livet i havet og alle de bærekraftige næringene som høster av havet og lever av ren natur. Vi vil takke AUF og alle som har jobbet fram dette vedtaket., sier Odd-Arne Sandberg, leder i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. 

Odd Arne Sandberg, leder i Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja

Fra tidligere har Nordland, Troms, Trøndelag, Vestfold, Østfold, Buskerud, Akershus og Oslo vedtak mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Nå har de også Innlandet og Møre og Romsdal enstemmig med på laget.


Med disse vedtakene sier grasrota i AP tydelig ifra at partiet må ta et klart standpunkt for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja. Akkurat som oss, mener de det er på tide at både Jonas Gahr Støre og resten av partiet stiller seg på riktig side av historien. Det er umulig for AP å ha noe troverdighet i miljøpolitikken før de snur i denne saken og setter verdifull og sårbar natur foran risikabel oljeboring, sier Silje Lundberg, leder i Naturvernforbundet. 

Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet
NU lokallag har gjort en solid innsats med å spre kunnskapen om Lofoten, Vseterålen og Senja. Her ser vi Hordaland NU på Vestland AP sitt fylkesårsmøte denne helgen.

Oversikt over hva AP-lagene mener

Fylkeslag som enten har vedtak mot konsekvensutredning av olje eller varig vern mot oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja

 • Innlandet
 • Buskerud
 • Møre og Romsdal
 • Østfold
 • Troms
 • Nordland
 • Trøndelag (varig vern)
 • Vestfold (varig vern)
 • Oslo (varig vern)
 • Akershus (varig vern)

Fylkeslag som har vedtak for konsekvensutredning av oljevirksomhet i Lofoten

 • Rogaland
 • Telemark
 • Finnmark
 • Vestland
 • Agder

Bli med på årskonferansen, og bidra til det siste dyttet Arbeiderpartiet trenger for å snu!https://nu.no/arskonferansen/

Relevante nyheter


 • Bli med på tidenes vardebrenning!

  9. mars skjer det vardebrenninger over hele landet, og vi vil at nettopp ditt lokallag blir med på tidenes signal om at AP må snu og stå for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja!