fbpx

Sender klar beskjed til Arbeiderpartiet: Tenner varder for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja over hele landet

07.03.2019 av Mia Cathryn Haugen Chamberlain

Lørdag 9. mars tennes det varder for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja mer enn 50 steder i Norge, og det vil være støttemarkeringer for et oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja over hele verden. Vi håper dette er av interesse for deres redaksjon. I denne eposten finner dere oversikt over alle stedene det brennes varde, litt om bakgrunn for saken samt kontaktinfo.

«For tiende år på rad arrangerer vi vardebrenninger over hele landet for å gi Arbeiderpartiet et tydelig signal til om å snu i spørsmålet om oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Lytt til forskere fiskere og grasrota i partiet. Stem ja til et oljefritt Lofoten Vesterålen og Senja på landsmøtet i april, sier Odd Arne Sandberg, Gaute Eiterjord og Silje Lundberg, lederne i Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, Natur og Ungdom og Naturvernforbundet.»Det blir arrangert vardebrenninger over hele landet for å vise det folkelige engasjementet for å få et klart vedtak om et oljefritt Lofoten Vesterålen og Senja. Vardebrenninger er en tradisjonell måte å vise at fare er på ferde. Vi  brenner varder for å varsle om at Lofoten Vesterålen og Senja er truet og at politikerne må ta et standpunkt for å ta vare på de sårbare og verdifulle havområdene.

På Arbeiderpartiets landsmøte blir saken om oljevirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja nok en gang gjenstand for debatt 10 av 15 fylkeslag i Arbeiderpartiet har vedtak mot oljevirksomhet i disse områdene. Delegatfordelingen viser at disse fylkene har 213 av 300 delegater på landsmøtet. Nå krever Folkeaksjonen og miljøbevegelsen at Arbeiderpartiet snur.

Ifølge en meningsmåling Norstat har gjort for NRK sier 52% av AP velgerne i Nordland nei til å åpne Lofoten Vesterålen og Senja for oljevirksomhet, kun 34% sier ja. I følge en meningsmåling av Norsk medborgerpanel vil 7/10 innbyggere i Nord-Norge heller verne disse områdene mot oljevirksomhet enn å utvinne olje. Både Nordland og Troms Arbeiderparti har gått mot oljevirksomhet i områdene, og det samme har 9 av 11 Arbeiderpartilag i Lofoten og Vesterålen.

Det vil bli arrangert vardebrenninger 56 steder i Norge. I tillegg holdes det markeringer i blant annet Portugal, Guatemala, Bangladesh, Canada, Belgia, Russland og Danmark.  

Mer informasjon hvor det brennes varderHer er et kart som viser hvor det vil være markeringer. Den fullstendige lista over vardebrenninger ligger her: https://folkeaksjonen.no/vardebrenning-2019

Følgende organisasjoner og partier er med på å arrangere vardebrenning over hele landet

 • Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja
 • Natur og Ungdom
 • Naturvernforbundet
 • AUF
 • Norges Kystfiskarlag
 • Unge Venstre
 • Grønn Ungdom
 • Rød Ungdom
 • Greenpeace Norge
 • Nordic Ocean Watch
 • Spire
 • Miljøagentene
 • Protect Our Winters Norge
 • Rødt
 • Venstre
 • Miljøpartiet De Grønne
 • Kristelig Folkeparti
 • Sea Legacy

Relevante nyheter