fbpx
Skolestreik Bergen FOTO: Alva Førsund/ Natur og Ungdom 14.03.18
Skolestreik Bergen FOTO: Alva Førsund/ Natur og Ungdom 14.03.18

Natur og Ungdom og Greta Thunberg tildeles Fritt Ord pris 2019

12.04.2019 av Natur og Ungdom

Fritt Ords Pris 2019 tildeles Natur og Ungdom og Greta Thunberg for deres bidrag til å gjøre klima- og miljødebatten handlingsrettet og mobiliserende. - Det er en utrolig stor ære å få denne prisen, sier leder i Natur og Ungdom Gaute Eiterjord.

Fritt Ord kunngjorde 12. april at Fritt Ords Pris 2019 tildeles Natur og Ungdom og den og den svenske miljøaktivisten Greta Thunberg. Prisene er på i alt 500 000 kr, og prisvinnerne får hver sin Fritt Ord-statuett signert Nils Aas. Prisutdelingen skjer 8. mai kl 9 på operaen i Oslo.

  • Det er en utrolig stor ære å få denne prisen, for det er en stor anerkjennelse av alt arbeidet som ungdom legger ned for å ta vare på naturen og klimaet vårt. Pristildelingen motiverer oss i kampen mot handlingslammede politikere som frarøver oss framtida vår, sier leder i Natur og Ungdom Gaute Eiterjord

Bakgrunnen for tildelingen er at Fritt Ord mener miljøorganisasjonen og miljøaktivisten har bidratt til å gjøre klima- og miljødebatten handlingsrettet og mobiliserende.

  • Ungdom tar i dag langt mer ansvar enn det som burde vært nødvendig. Vi er lei hyklerske politikerne som setter klimamål og signerer klimaavtaler, men ikke følger opp med nødvendige tiltak. De pøser i stedet på med tillatelser til oljeleting, nye rullebaner og motorveier. Det er dette som unge over hele verden, og hele Norge har sett seg lei av. Generasjonsopprøret som er i gang vil skape endring, sier Eiterjord

Fritt Ords Pris er en ytringsfrihetspris, og en av de gjeveste som blir gitt samfunnsdebattanter. Fritt Ord har i tildelingen lagt vekt på at klima- og miljødebatten er en tøff samfunnsdebatt, hvor aktivister møter motstand av flere slag fra politikere, næringsinteresser og hets og latterliggjøring. Fritt Ord mener Natur og Ungdom og Greta Thunberg på saklig og engasjerende vis mobiliserer til handling. Les hele begrunnelsen her.

  • Vi skal bruke pengene fra denne prisen på å styrke kampen mot Regjeringens klimakatastrofale prosjekter over hele landet, som oljeboring i Barentshavet i nord, tredje rullebane på Gardermoen og monsterveiutbygginger på Sør- og Vestlandet. Klimakrisen krever tiltak i en helt annen størrelsesorden enn det de voksne leverer i dag, sier Eiterjord

Natur og Ungdom planlegger nå sammen med flere andre organisasjoner og enkeltpersoner en ny landsomfattende skolestreik for klima 24. mai.

  • 22. mars streiket 40 000 elever skolen for klimaet, men regjeringen har så langt ikke levert ett eneste nytt klimatiltak. De tar ikke ansvar for framtida vår, men fortsetter å lete etter stadig mer olje og bygge nye rullebaner og har klimamål som tar oss til om lag 3 graders oppvarming. Derfor streiker vi igjen 24. mai, sier leder i Natur og Ungdom Gaute Eiterjord

For mer informasjon, kontakt leder i Natur og Ungdom Gaute Eiterjord – 46892288