fbpx

Ny rapport slår alarm om tilstanden til verdens natur: – Vi sager av greina vi sitter på

06.05.2019 av Morten Hansen

FNs naturpanel la 6. mai fram sin tilstandsrapport om verdens natur. Rapporten viser at menneskelig aktivitet nå er grunnen til den største utryddelsen av arter noensinne. Hele 1 million av verdens totalt 8 millioner kjente dyr og plantearter er i ferd med å utryddes.

Rapporten viser at det er mulig å snu utviklingen, men det krever rask handling før artene som er utrydningstruet forsvinner helt. Rapporten viser også at naturtjenester som rent vann og mat også kan forsvinne som føle av at naturen ødelegges. Den sier at det er avgjørende at vi bryter koblingen mellom det gode liv og økt materielt forbruk.

  • Vi sager av greina vi sitter på og nå trenger vi handling fra regjeringa for å ta vare på uerstattelig natur og vårt eget livsgrunnlag. Da må regjeringa satse mer på det som tar vare på naturen, og stoppe det som ødelegger den, sier leder i Natur og Ungdom Gaute Eiterjord
  • Vår nedbygging av leveområder er den største grunnen til at artene nå dør ut i et tempo vi aldri har sett maken til. Derfor må regjeringa nå stoppe det som ødelegger den uerstattelige naturen vår. Regjeringa godkjenner altfor mange utbygginger i verdifull natur idag, og må bremse utbygging av monsterveger, stanse gruvedumping i nasjonale laksefjorder og import av naturødeleggende produkter som soya og palmeolje.
  • Det står sjokkerende ille til med naturen vi unge skal arve og leve med. Ungdommer over hele verden reiser seg nå i protest mot disse enorme ødeleggelsene. Nå må dette bli en vekker for regjeringa. Vi forventer at de tar ansvar og satser på naturvernet, blant annet gjennom mer skogvern, myrvern, bevaring av kulturlandskapet. Ikke minst må vi stanse oljeboring i de mest sårbare områdene, som Barentshavet, mener Eiterjord