Nasjonal skolestreik 30. august

12.06.2019 av Einar Sletten

Fredag 22. mars, og 24. mai i år streiket tusenvis av elever over hele landet for at politikerne skal ta mer ansvar i klimakampen. Vi har enda ikke fått gode klimatiltak fra regjeringen - derfor streiker vi skolen igjen.

Fredag 22. mars, og 24. mai i år streiket tusenvis av elever over hele landet for at politikerne skal ta mer ansvar i klimakampen. Vi har enda ikke fått gode klimatiltak fra regjeringen – derfor streiker vi skolen igjen.

Etter manglende handling fra Stortinget mobiliserer nå Spire, Changemaker, KFUK-KFUM Global, Natur og Ungdom og engasjerte enkeltpersoner til ny nasjonal skolestreik 30. august. Et av målene er å få klima på dagsorden i lokalvalget, slik skolestreik-bevegelsen klarte å få klima til å bli den viktigste saken for velgerne i både det danske valget og EU-valget. 

Det er vi unge som må ta regningen for politikerne tiltaksløshet i klimapolitikken. Men i stedet for å kutte i utslipp, deler regjeringa ut nye oljefelter i Arktis, og planlegger nye flyplasser og rullebaner. Det er ikke noe vits i å studere for ei framtid hvor miljøet er ødelagt.

22. mars gikk 40 000 ungdommen ut i skolestreik for klima. Det ble historiens største ungdomsdemonstrasjon i Norge. Kravene våre ble ikke innfridd på Stortinget, derimot stemt ned.

Derfor fortsetter vi skolestreiken 30. august

Les om fravær og skolestreik her

Hvor skjer det? 
Så langt er det bekreftet at det vil skje i:

FylkeStedPlassTidKontaktpersonLink til arr.
OsloOsloStortinget12:00-14:00Einar Sletten, einars@nu.no, 907 26 902
Even Mjaaland, evenm@nu.no, 900 46 803
Link
TrøndelagTrondheimTordenskioldparken11:00-13:00kommer!Link
HordalandBergenkommer!kommer!kommer!
Vest-AgderKristiansandGrønt Senter6. september – 09:00-14:00kommerLink
RogalandHaugesundkommerkommerkommer

Lista oppdateres fortløpende og vi vil komme med kontaktperson, tid, plass og lenke til eventuelt arrangement så raskt som mulig! Om du vet om en streik så gi gjerne beskjed til gautee@nu.no så kan vi få den inn i oversikten. 

Skolestreikernes krav til regjeringen:

  • Ingen flere utvinningstillatelser til oljeindustrien, og skap nye klimavennlige jobber i Norge
  • Øk det norske klimamålet og kutt mer enn halvparten av norske utslipp innen 2030 (Minst 53 % kutt innen 2030 sammenlignet med 1990-nivå)
  • Vis solidaritet med barn og unge i det globale sør som rammes av klimaendringene vi er skyld i: Gi mer støtte til finansiering av klimatiltak og klimatilpasning. Støtten må trappes opp til minst 65 milliarder årlig.
  • Erklær at vi er i en krisesituasjon for klima og natur, og følg opp med tiltak for å løse krisene

Når skjer det?
Skolestreikene blir som regel gjennomført på en fredag. Neste nasjonale streikedag er fredag 30. august. Men dere kan gjerne streike andre dager også. Det er lurt å holde på hele dagen, slik at det blir mest mulig synlig. Her er facebook-arrangementet.

Har skolen din skolevalg 30. august?
Da oppfordrer vi på det sterkeste til å delta og avgi stemme i skolevalget, og streike før/etter dette.

Hvordan gjennomfører man en skolestreik?
Lurer du på hvordan du kan arrangere skolestreik der du er? Les mer her! 

Hva er saken? 
Vi har 11 år på å kutte utslippene,  men regjeringa deler ut nye oljefelter, bygger nye flyplasser, og skryter av bitte små tiltak. For å nå Norges klimamål må vi gjøre drastiske endringer i klimapolitikken vår. Derfor er det nødvendig å streike for klimaet. For hva er vitsen med en utdanning på en død klode? Hvis de voksne virkelig bryr seg om framtida vår burde de engasjere seg i klimapolitikk – ikke fortelle oss at vi må være på skolen. 

Info til skole og foresatte

Her finner du et dokument du kan gi til skole og foresatte, som forklarer litt hvorfor vi streiker, og at vi håper de er samarbeidsvillige. 

Informasjon til foresatte
Informasjon til skolen