Nasjonal skolestreik 30. august

12.06.2019 av Einar Sletten

Fredag 22. mars, og 24. mai i år streiket tusenvis av elever over hele landet for at politikerne skal ta mer ansvar i klimakampen. Vi har enda ikke fått gode klimatiltak fra regjeringen - derfor streiker vi skolen igjen.

Fredag 22. mars, og 24. mai i år streiket tusenvis av elever over hele landet for at politikerne skal ta mer ansvar i klimakampen. Vi har enda ikke fått gode klimatiltak fra regjeringen – derfor streiker vi skolen igjen.

Etter manglende handling fra Stortinget mobiliserer nå Spire, Changemaker, KFUK-KFUM Global, Natur og Ungdom og engasjerte enkeltpersoner til ny nasjonal skolestreik 30. august.

Det er vi unge som må ta regningen for politikerne tiltaksløshet i klimapolitikken. Men i stedet for å kutte i utslipp, deler regjeringa ut nye oljefelter i Arktis, og planlegger nye flyplasser og rullebaner. Det er ikke noe vits i å studere for ei framtid hvor miljøet er ødelagt.

22. mars gikk 40 000 ungdommen ut i skolestreik for klima. Det ble historiens største ungdomsdemonstrasjon i Norge. Kravene våre ble ikke innfridd på Stortinget, derimot stemt ned.

Derfor fortsetter vi skolestreiken 30. august

Løft miljøsaken i lokalvalget
I både det danske valget og EU-valget ble miljø den viktigste saken for velgerne etter skolestreikene satt dagsorden. Bli med og gjør det samme i Norge! 9. september er det kommune- og fylkestingsvalg. Barn og unge har ikke stemmerett, derfor sier vi ifra gjennom å streike. Lokalpolitikere sitter på mange av løsningene på miljøproblemene. Les mer om lokale miljøtiltak her.

Fravær
Les om fravær og skolestreik her

Hvor skjer det? 
Så langt er det bekreftet at det vil skje i:

FylkeStedPlassTidKontaktpersonLink til arr.
OsloOsloStortinget12:00-14:00Einar Sletten, einars@nu.no, 907 26 902
Even Mjaaland, evenm@nu.no, 900 46 803
Link
TrøndelagTrondheim Solsiden 11:00-13:00 Mira Millimani Viem, 405 13 415 Link
HordalandBergenBergen Sentrum14:00-15:00Edith Lindtner, 480 97 247Link
HordalandOsterøy
Vest-AgderKristiansandGravane11:00-14:00Oda Sofie Pettersen, 97639463Link
RogalandHaugesundkommerkommerkommerkommer
RogalandStavangerByparken13:00-14:00Link
TelemarkPorsgrunnPorsgrunn Rådhus09:00-13:00Skien NULink
ØstfoldMosskommer11:30-13:00kommerLink
ØstfoldFredrikstadFredrikstad Rådhus10:00-14:00Sara og Ingrid BackerLink
ØstfoldSarpsborgkommerkommerkommerkommer
Møre og RomsdalKristiandsundkommerkommerkommerkommer
Møre og RomsdalÅlesundkommerkommerkommerkommer
Møre og RomsdalTingvollkommerkommerkommerkommer
Møre og RomsdalVoldakommerkommerkommerkommer
Sogn og FjordaneFørdeFørde Rådhus12:00Ronja Årskaud Vallestad, 951 18 279, ronjavall@gmail.com
FinnmarkHammerfestRådhuset09:00kommerkommer
FinnmarkVadsøkommerkommerkommerkommer
NordlandVåganSvolvær torg09:00-12:00kommerLink
BuskerudKongsberkkommerkommerkommerkommer

Lista oppdateres fortløpende og vi vil komme med kontaktperson, tid, plass og lenke til eventuelt arrangement så raskt som mulig! Om du vet om en streik så gi gjerne beskjed til gautee@nu.no så kan vi få den inn i oversikten. 

Skolestreikernes krav til regjeringen:

  • Ingen flere utvinningstillatelser til oljeindustrien, og skap nye klimavennlige jobber i Norge
  • Øk det norske klimamålet og kutt mer enn halvparten av norske utslipp innen 2030 (Minst 53 % kutt innen 2030 sammenlignet med 1990-nivå)
  • Vis solidaritet med barn og unge i det globale sør som rammes av klimaendringene vi er skyld i: Gi mer støtte til finansiering av klimatiltak og klimatilpasning. Støtten må trappes opp til minst 65 milliarder årlig.
  • Erklær at vi er i en krisesituasjon for klima og natur, og følg opp med tiltak for å løse krisene

Når skjer det?
Skolestreikene blir som regel gjennomført på en fredag. Neste nasjonale streikedag er fredag 30. august. Men dere kan gjerne streike andre dager også, det viktigste er at det passer for dere lokalt.

Har skolen din skolevalg 30. august?
Da oppfordrer vi på det sterkeste til å delta og avgi stemme i skolevalget, og streike før/etter dette, eventuelt arrangere streik en annen dag.

Hvordan gjennomfører man en skolestreik?
Lurer du på hvordan du kan arrangere skolestreik der du er? Les mer her! 

Hva er saken? 
Vi har 11 år på å kutte utslippene,  men regjeringa deler ut nye oljefelter, bygger nye flyplasser, og skryter av bitte små tiltak. For å nå Norges klimamål må vi gjøre drastiske endringer i klimapolitikken vår. Derfor er det nødvendig å streike for klimaet. For hva er vitsen med en utdanning på en død klode? Hvis de voksne virkelig bryr seg om framtida vår burde de engasjere seg i klimapolitikk – ikke fortelle oss at vi må være på skolen. 

Tilslutta organisasjoner til den norske klimastreiken
Changemaker, Spire, KFUK KFUM Global, Natur og Ungdom, Miljøagentene, Press- Redd Barna Ungdom, Redd Barna, Rød Ungdom, AUF, KrfU, Elevorganisasjonen, Klimabrølet, Fremtiden i Våre Hender, Attac, Besteforeldrenes Klimaaksjon, Naturvernforbundet, Kirkens Nødhjelp, Senterungdommen, WWF, ForUM, Bellona, Norsk Student Organisasjon, Caritas, Røde Kors Ungdom, Sosialistisk Ungdom, Grønn Ungdom, Unge Venstre, DNT Ung.

Info til skole og foresatte

Her finner du et dokument du kan gi til skole og foresatte, som forklarer litt hvorfor vi streiker, og at vi håper de er samarbeidsvillige. 

Informasjon til foresatte
Informasjon til skolen