fbpx

Ny FN-rapport om hav og is må bety slutten på oljeboring i Arktis

25.09.2019 av Lea Justine Nesheim

I dag lanserer FNs klimapanel en ny rapport om hav og is, som viser at havis og isbreer smelter.

Rapporten fra FNs klimapanel viser hvor stor påvirkning klimaendringene vil ha på verdens hav, isbreer, fjell, og arktiske økosystemer. Blant funnene er at både havis og isbreer minker, og at temperaturen på verdens permafrost øker.

Ett av funnene i rapporten er at for hver grad verden øker i temperatur, øker Arktis med to grader. Det understreker alvoret som ligger i forvaltningen av norsk Arktis. For å bevare livet i havet må Norge først og fremst verne iskantsonen mot oljeboring, slik klima- og miljøminister Ola Elvestuen allerede har foreslått. I tillegg må vi begynne å ta kutte utslippene våre fort som svint, sier Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom.

Saksøker staten mot oljeboring i Arktis

Natur og Ungdom har sammen med Greenpeace tatt staten til retten for å hindre oljeboring i Arktis. De nordligste av oljelisensene som Natur og Ungdom forsøker å stanse ligger svært nært inntil iskanten. I følge miljøorganisasjonene bryter oljeboringen med Grunnlovens miljøparagraf (§112), som gir “enhver rett til et miljø som sikrer helsen”. Saken skal opp i Borgarting Lagmannsrett 5. november i år. 

Gang på gang slår vitenskapen fast at klimagassutslippene må reduseres, og at naturen i Arktis er særlig sårbar. Da er det fullstendig absurd at regjeringa vil lete etter ny olje i Arktis i mange tiår fremover. Oljeboring i Arktis er et brudd med vår rett til et sunt miljø, som vi har gjennom Grunnlovens miljøparagraf. Det er et svik mot barn og unge. Derfor har vi i Natur og Ungdom saksøkt staten, og skal i retten i november, sier Eiterjord.

Tre dystre klimarapporter på ett år

Denne rapporten blir den tredje i rekken av rapporter fra FNs klimapanel dette året. 

Dette er den tredje i rekken av dramatiske rapporter fra FN – om global oppvarming under 1,5 grader, land, og nå hav og is. De viser at konsekvensene av klimaendringene vil være katastrofale, og at muligheten for tilpasning er begrenset. Men de fremhever også at det ikke er for sent. Hvis politikere, næringslivet og internasjonale organisasjoner tar seg sammen, kan vi fortsatt greie det. Inntil da vil vi fortsette å demonstrere for vår rett til et levelig miljø, sier Eiterjord.