fbpx

Statsbudsjettet: – Norge styrer fortsatt mot klimastupet

07.10.2019 av Lea Justine Nesheim

I dag legger regjeringen frem sitt forslag til nytt statsbudsjett. Det virker ikke som at regjeringen har lyttet til hverken klimaforskerne eller klimastreikerne.

Norge styrer fortsatt mot klimastupet
– Etter et år preget av ekstremvær, to nye FN-rapporter, og millioner av barn og ungdom som har streiket for klimaet over hele kloden, har regjeringen nok en gang nedprioritert vår tids største utfordring. Vi trenger et budsjett som legger opp til å nå klimamålene våre, altså 50 prosent innen 2030, ikke 12 prosent som regjeringen legger opp til nå. Konklusjonen er at Norge fortsatt styrer mot klimastupet, sier Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom. 

Budsjettet legger heller ikke opp til å nå det såkalte 2020-målet, om kutt på 30 prosent av klimagassutslippene innen 2020, sammenlignet med 1990. 

– Heller ikke dette statsbudsjettet møter vår tids største utfordring. Det er bra at regjeringen øker bevilgningen til klimavennlig teknologi, men de store pengene går fortsatt til oljeboring og veibygging. Det blir heller ikke noen satsning på karbonfangst og -lagring. Dette budsjettet er nok et svik mot dagens ungdom, sier Eiterjord.

– Vi er glad for at regjeringen vil bevilge 100 millioner til elektrifisere Trønderbanen, noe som har vært lovet i 40 år. Men i følge utredningene krever elektrifisering av Trønder- og Meråkerbanen langt mer enn dette. Sannsynligvis kan ikke arbeidet starte før man har gitt 300 millioner kroner, sier Eiterjord.

Ta gjerne kontakt for spørsmål eller ytterligere kommentar.