fbpx

Finnes det klimastreiker i Russland?

09.12.2019 av Daniella Slabinski

Verdens største land var lenge en hvit flekk på kartet over steder det fantes skolestreiker for klimaet. Men i dag er Fridays For Future-bevegelsen i Russland blitt en av de største og synligste klimabevegelsene i landet. Hvordan ble det slik?

Da Greta Thunberg i vår la ut et bilde av seg selv på Twitter med en plakat som sa «Let Russia Strike for Climate» ble det for første gang satt søkelys på fraværet av klimastreiker i Russland globalt. Problemet er ikke at det ikke finnes unge klimaaktivister i Russland som vil gå ut i skolestreik. Problemet er at det finnes en rekke lover og en stor politisk uvilje mot å tillate dem å gjøre det.

Den første klimastreiken i Russland tok derfor form av en enmannsprotest. Den unge fiolinstudenten Arshak Makichyan, i dag kjent som «Russlands svar på Greta Thunberg», begynte mars 2019 med å protestere alene midt i sentrum av Moskva mens han holdt plakater som sa «Streik for klimaet».

I Russland er det forbudt å organisere store folkeforsamlinger uten tillatelse fra myndighetene. En folkeforsamling defineres som en samling av to eller flere mennesker. Selv om man søker om tillatelse er det langt i fra sikkert at man får tillatelsen. Myndighetene gir som regel ikke tillatelse til grupper og aksjoner som ikke er myndighetslojale. Miljøvernere og klimastreikere anses nesten utelukkende som en trussel for det sittende regimet. En sjelden gang hender det at det lykkes å få tillatelse, men da blir man tildelt en lokasjon unna sentrale områder.

Selv om Arshak sto flere fredager i streik i Moskva by, var det ikke før han opprettet en konto på Instagram hvor han delte bilder fra enmannsprotestene at folk begynte å legge merke til ham. For å gi sin støtte til klimastreiken, begynte folk å ta bilder sammen med Arshak. I dag står folk i lange køer der de bytter på å stå i enmannsprotester et par minutter av gangen. I tillegg ble flere unge inspirert til å gjøre det samme i andre russiske byer. Under høstens globale klimastreikdager deltok flere hundre russiske aktivister i titallsbyer på både enmannsprotester og i massedemonstrasjoner.

Unge aktivister som stiller seg i kø for å delta i en enmannsprotest i sentrum av Moskva.

En stor forskjell på Fridays for Future-bevegelsen i Russland fra de andre bevegelsene i verden, er at den i hovedsak kun består av unge over 16 år. I Russland er det nemlig forbudt for unge under 16 år å delta på aksjoner som f.eks. enmannsprotester. Retten til å kunne påvirke sin egen fremtid burde gjelde alle. Så selv om det finnes klimaengasjert ungdom i Russland som har satt landet sitt på kartet over steder det finnes klimastreiker, er slagordet til Greta Thunberg #LetRussiaStrikeforClimate fortsatt like viktig.

Naturvernstudentene på Blindern setter fokus på klimaaktivisme i Russland Foto: Elisabeth Lysfjord Barlaug
Tags: , , , , , , , , , ,