fbpx
Ola Elvestuen på Natur og Ungdoms landsmøte 2020. Foto: Thor Due/Natur og Ungdom

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen på Natur og Ungdoms landsmøte

06.01.2020 av Natur og Ungdom

Mandag 6. januar gjestet klima- og miljøminister Ola Elvestuen Natur og Ungdoms landsmøte og ble utfordret på organisasjonens “miljøgrill”. Ungdommer fra hele landet stilte han spørsmål om flere miljøsaker, blant annet om forvaltningsplanen for Barentshavet og om regjeringen ville sette strengere grenser for oljeboringen i området. 

Miljøgrillen åpnet ved at Ola Elvestuen ble spurt: Er du enig i at menneskeskapte klimaendringer truer mennesker og natur over hele verden, er du einig i at norsk olje og gass bidrar til klimaendringer og er du dermed enig i at norsk olje- og gassproduksjon truer mennesker og natur over hele verden? Klima- og miljøministeren svarte ja på alle tre spørsmål. 

Han ble utfordret på den største miljøstriden i regjeringen akkurat nå: Forvaltningsplanen for Barentshavet. Før påske legges det fram en stortingsmelding som sier hvor langt nord grensa skal gå for oljeboring. De miljøfaglige rådene fra Norsk Polarinstitutt og Havforskningsinstituttet anbefaler å utvide den såkalte “iskantsonen” lenger sør for å ivareta et større sårbart område. Elvestuen ble spurt om regjeringen ville lytte til de miljøfaglige rådene og utvide iskantsonen. Han svarte 

  • Jeg mener at iskanten bør flyttes sørover, og jeg mener også at Barentshavet Nord ikke burde åpnes for petroleumsproduksjon, men her har ikke regjeringen tatt sitt standpunkt enda. Dette burde komme i løpet av året men venstre har en tydelig posisjon. 

Elvestuen ble også utfordret på hvilke gjennomslag han mente var viktigere enn å redde Repparfjorden, om det er forsvarlig å åpne nye oljefelt som Johan Sverdrup og framtida til oljen, og om han kunne se alle tilstede  i salen inn i øynene og si at vi er på riktig vei. Han svarte:

  • Vi har klart å fått til at det ikke skal bli nye sjødeponier, og utredning på hva det vil innebære å få et forbud. Vi har fått andre gjennomslag som gjør at vi mener det fortsatt er riktig å sitte i regjering, også fordi om vi ikke gjør det endrer det ingenting for Repparfjorden. Lofoten, Vesterålen og Senja er en av de andre sakene som har vært viktige for oss. 
  • Det er ingen tvil om at norsk olje og gassproduksjon kommer til å måtte bli mindre. Med vårt samarbeid med EU om å bli klimanøytrale innen 2050, vil Europa slutte med å bruke gass. Det markedet kommer til å bli borte. Produksjonen på både olje og gass kommer til å bli mindre i årene framover, det handler bare om hvor raskt det kommer til å gå. 
  • Om det kommer noen nye gigantfelt å bør vi ikke bygge dem ut, da vil situasjonen være en helt annen. 
  • Med parisavtalen, og hvis vi får på plass en viktig nok avtale om natur, så er det viktige deler for å komme på den riktige veien. Vi må kutt alt av fossilt drivstoff og fossil energibruk, du må ha mer natur, men det viktigste er å bygge en økonomi innenfor naturens tåleevne. Vi er på riktig vei, vi vet hva vi må gjøre, vi kjenner vitenskapen og vi vet hvor fort det må gjøres. Det trengs vilje for å gjennomføre det i det tempoet, også når motstanden mot tiltakene kommer.

Opptak av miljøgrillen kan ses her: https://www.facebook.com/naturogungdom/videos/766301507188615/