fbpx
Foto: Amalie Kolstad Christophersen

Koronafri streik for klima!

20.03.2020 av Hedwig Thiery Aresvik

I 2019 streiket tilsammen over 70.000 elever skolen for klimaet. Vi ble hørt men ikke lyttet til. 2020 har startet brått med nye utfordringer, men engasjerer man seg smart er alt mulig. Derfor går vi ut i koronafri streik for klimaet den 24. April! Her finner du informasjonen du trenger om streiken.

Fredag 24. april vil vi sette rekord i antall klimamarkeringer på én dag, heller enn å samles til store streiker. 

Les våre tanker om klimastreik og koronaviruset her: https://nu.no/saker/skolestreik/2020/03/klimastreik-og-korona/

I 2030 skal Norge ha kuttet sine utslipp med 55%, likevel hører vi mer ord enn vi ser handling. Vi er lei av å bli møtt med taushet og ansvarsfraskrivelse, tiden for tomme ord er over! Vi må jobbe for fremtiden nå om vi skal nå våre mål for 2030.

Den 22. Mars 2019 gikk ned i historiebøkene som dagen norsk ungdom samlet seg, tok sin plass og ble hørt i klimadebatten. I en tid hvor pandemi herjer er det viktig å ikke miste motet. Sammen står vi sterkere, mot korona, og mot klimakrisen. Derfor arrangerer vi koronafri streik for klima dem 24. April, og vi oppfordrer alle til å bli med!

Se lenger ned i saken for hvordan man deltar på koronafri streik for klima

Våre krav

Vi har 4 krav som de streikende steller seg bak:

  1. Kutte 55 prosent av norske utslipp innen 2030 
  2. Ingen nye letelisenser til olje og gass
  3. Vis internasjonal solidaritet for klimastreikere: Norge må gi 65 milliarder i klimafinansiering årlig – og ingen klimastreikere må bli forfulgt av sine myndigheter. 
  4. Stans tapet av naturmangfoldet 

Lager du en streik som ikke står på kartet? Fyll inn dette skjemaet.

Er det noe feil med skjemaet? Send mail til andreasr@nu.no.

Hvordan kan jeg delta på koronafri streik for klima?

  1. Lag deg skilt og kanskje noen kamprop om du vil ha det. Et kamprop dere kan bruke er «Hva vil vi ha? Klimahandling! Når vil vi ha det? Nå!»
  2. Finn noen å streike med, og et sted å streike. Hvor dere streiker er opp til dere, man kan streike i skolegården, hjemme, i skogen, i sjøen, her er det bare å bruke fantasien.
  3. Streik! Har dere bilde eller video fra streiken kan dere legge det ut på sosiale medier med #Digitalskolestreik og #ClimateStrikeOnline.
  4. Registrer streiken! Alle streiker som registreres i skjema vises på kartet, og blir også sendt til Fridays for Future sitt internasjonale kart!
  5. Følg rådene fra Folkehelseinstituttet (FHI). Det er viktig å ta hensyn til hverandre. Streik heller alene hjemme om det ikke er forsvarlig å streike med andre.

Å streike alene eller i små grupper innenfor gjeldende helseråd er kjempetøft, og kraftfullt. Bare tenk på de første streikene til Greta Thunberg i 2018! I tillegg kan du skrive om hvorfor du streiker i lokalavisa og på sosiale medier!

Bruk pressen for det det er verdt! Skolestreik er en kjempeanledning til å komme på med de klima- og miljøsakene som er viktige for dere! Bruk alle kanalene dere kommer på! Lokalavisa, distriktssendinga på radio og TV, og distriktskontorene til NRK. 

Ta bilder! Husk å ta bilder av streiken, da vil dere ha masse kule bilder dere kan bruke til nesten alt dere gjør av pressearbeid, sosiale medier, skoleforedrag og andre ting.

Lurer du på noe mer? Ta kontakt på streikg@nu.no