fbpx

Miljøsvik fra regjeringen på dagen for internasjonal klimastreik

24.04.2020 av Mia Cathryn Haugen Chamberlain

Regjeringen har i dag offentliggjort sin innstilling til definisjonen av iskantsonen. Regjeringens forslag innebærer å ikke definere iskantsonen i tråd med miljøfaglige anbefalinger, men i stedet plassere grensen rett nord for gitte oljelisenser. Miljøfaglige råd har anbefalt en grense som er hele titalls tusen kvadratkilometer lengre sør. Avgjørelsen kommer på samme dag som barn og ungdom over hele verden streiker skolen for klimaet. 

  • På samme dag som millioner av barn og ungdom samler seg for å streike skolen for klimaet, har regjeringen foreslått å ignorere de faglige anbefalingene, fordi de ikke likte konklusjonen i rapportene de selv har bestilt. Det er et miljøsvik, som understreker hvorfor barn og ungdom ser seg nødt til å streike skolen for klimaet, sier Therese Hugstmyr Woie, leder i Natur og Ungdom. 

Miljøorganisasjonen mener regjeringen glemmer de unike naturverdiene i Arktis. 

  • Denne saken er veldig komplisert når man ikke har nørdet den i noen år. Men egentlig er det enkelt: Iskantsonen er selve motoren til livet i Arktis, og inneholder flere tusen arter. Dette er verdier vi nordmenn kan leve av for alltid, men som regjeringen setter på spill for å blidgjøre oljelobbyen. De har “tilfeldigvis” satt grensen rett over den nordligste oljelisensen som er tildelt. Vi skal ikke ha oljeboring i det sårbare nord., sier Woie. 

Håper på omkamp på Stortinget

Nå håper miljøorganisasjonen at Venstre og KrF innleder samtaler med opposisjonspartiene for å danne flertall for å beholde prinsippet om en oljefri iskantsone. 

  • Denne saken er på ingen måte avgjort før behandlingen i Stortinget. Vi vet at Venstre og KrF har stått på i denne saken, men nå kan de ikke gi seg. Vi håper miljøpartiene i regjering vil snakke med opposisjonspartiene for å finne flertall for å bevare de unike naturverdiene i Arktis, avslutter Woie.

Les mer om iskantsonen og forvaltningsplanen her

Skjønner du ingenting? Se Thor sin video som forklarer hva som er greia med iskanten.