fbpx
FOTO: Liv Aaberg

Venstre lanserer utkast til partiprogram

01.10.2020 av Simon Balsnes

I dag lanserte Venstre utkastet til nytt partiprogram. Programmet scorer høyt på mange klimaområder, men har fortsatt en vei å gå. Les om vår reaksjons på de viktigste punktene her!

Etterlyser oppgjør med monsterveier

Programutkastet nevner ikke de mange motorveiene som er foreslått å bygge i Norge, men at “Når det gjelder utbygging av motorvei, vil vi prioritere de prosjektene som også har et stort forbedringspotensial for miljø, bymiljø og trafikksikkerhet.” Selv om Venstre ikke går for prosjektene, er Natur og Ungdom skuffet over manglende motstand. 

  • Det er på tide at Venstre går mot kapasitetsøkende monsterveier, som ødelegger natur, øker trafikkmengden, og spiser opp gevinsten av el-bilene. Det er heller ikke nok å legge til rette for kollektivt, sykkel og gange, vi trenger også tiltak som gjør disse grønne reisemåtene mer attraktive enn personbiler. Det håper vi partiet tar til seg i den videre programprosessen, sier Therese Hugstmyr Woie, leder i Natur og Ungdom

Venstre burde fjerne vekstmålet i flytrafikken

  • Programkomiteen skal ha applaus for å si nei til rullebanene på Gardermoen og Flesland for å unngå vekst i klimaknusende flytrafikk. Men vi forventer at et klimaparti som Venstre også skal ta tak i den underliggende årsaken til at Avinor planlegger nye rullebaner – det er fordi de har et politisk bestemt mål om vekst i flytrafikken. Vekstmålet må fjernes, og de må jobbe målretta for å redusere flytrafikken der det finnes konkurrerende togstrekninger, sier Woie. 

Jubler for olje-vedtak

  • Den aller beste nyheten er at Venstre går inn for å si nei til nye oljelisenser. Ved å gå imot ny oljeleting viser Venstre vei inn i framtida for regjeringspartiene. Verden har funnet mer olje, kull og gass enn vi kan bruke for å unngå katastrofale klimaendringer. Da er det på høy tid for Norge å la vår olje ligge, og opprette varig petroleumsfrie områder i sårbar og verdifulle områder, sier Woie.