fbpx

Fornybar energi må erstatte Kola atomkraftverk!

26.04.2012 av Natur og Ungdom

Vitaly Servetnik fra russisk Natur og Ungdom møtte i dag Jonas Gahr Støre på 26-årsdagen til Tsjernobylulykken. Utenriksministeren fikk en selvmalt matroshka i gave for å hjelpe han å huske at Kola atomkraftverk fremdeles er i drift og utgjør en stor sikkerhetsrisiko.

For å få stengt Kola atomkraftverk må vi utvikle fornybare energikilder som kan erstatte elektrisiteten fra Kola atomkraftverk. I tillegg må man utarbeide en plan for hvordan man skal stenge atomkraftverket på en sikker måte, forteller Servetnik

Nordvest-Russland har et av Europas beste vindkraftpotensial. Sammen med allerede utbygd vannkraft vil vindkraften fungere som en god energikilde ved at vannkraften blir tatt i bruk når vinden ikke er sterk. Tidligere samarbeidet russiske Natur og Ungdom godt med myndighetene for å utvikle vindkraftpotensialet. Dessverre forsvant dialogen og det statlige ønske om å utvikle vindkraft når Dmitry Dmitriyenko overtok som guvernør.

Majoriteten i Murmanskregionen mener Kola atomkraftverk må stenges, og at vi heller må satse på fornybare energikilder som vindkraft. Den politiske viljen mangler, og dette håper vi Jonas Gahr Støre kan hjelpe oss med, sier Servetnik

Selv om russisk lov krever en plan for stenging fem år før atomkraftverks konsesjon går ut, har en slik plan aldri blitt utarbeidet en plan for Kola atomkraftverk. Dette selv om konsesjonen på Kola atomkraftverk har gått ut mange ganger. Om ingenting skjer, kan vi ende opp med at Kola atomkraftverk blir et nytt Tsjernobyl.

En plan for hvordan vi skal stenge Kola atomkraftverk tar lang tid å lage og gjennomføre, og arbeidet må starte så fort som mulig. Støtten Norge gir til sikkerhetstiltak på Kola atomkraftverk burde heller gå til sikker stenging, mener Servetnik.

 

Norsk og russisk Natur og Ungdom har laget en underskriftskampanje på internett hvor de oppfordrer alle til å signere for sikker stenging av Kola atomkraftverk. Dette er fordi denne saken angår oss alle dersom det skjer en ulykke på Kola atomkraftverk. Nettadressen: www.stopkolanpp.com