fbpx

Kola atomkraftverk, et nytt Tsjernobyl?

25.04.2012 av Natur og Ungdom

26.april for 26 år siden eksploderte en av reaktorene på Tsjernobyl atomkraftverk. Kun 20 mil fra norskegrensa i Nordvest-Russland ligger Kola atomkraftverk. Natur og Ungdom, russisk NU (PiM), Bellona, Norges Naturvernforbund, Greenpeace, Unge Venstre, Kristelig Folkepartis Ungdom, Rød Ungdom, Sosialistisk Ungdom, Grønn Ungdom og Changemaker vil at du skal kreve sikker av Kola atomkraftverk for å unngå et nytt Tsjernobyl på www.stopkolanpp.com

20 mil fra norskegrensa i Nordvest-Russland ligger den tikkende miljøbomben Kola atomkraftverk. Dersom det skjer en ulykke på kjernekraftverket vil den radioaktive strålingen kunne nå Norge innen få timer. De to eldste reaktorene er like farlig som reaktoren som eksploderte 26.april for 26 år siden på Tsjernobyl atomkraftverk. Kola atomkraftverk må stenges før det blir vår generasjons Tsjernobyl.

Norske politikere gjør ikke nok for å stenge Kola atomkraftverk. Derfor har vi tatt saken i egne hender og opprettet en nettkampanje hvor vanlige folk kan signere et brev som skal sendes til den russiske president og statsminister. Brevet krever sikker stenging av Kola atomkraftverk. Den radioaktive strålingen vil ikke stoppe ved den russiske grensa dersom det skjer en ulykke på Kola atomkraftverk, noe som gjør dette til en global sak som angår oss alle.

Tsjernobylulykken spredte radioaktivt nedfall over hele den nordlige halvkule og har skapt grusomme konsekvenser som enda eksisterer. Store områder er ubeboelig etter atomkatastrofen, mange har mistet sine kjære av kreft som følge av strålingen og fremdeles må norske dyr tvangsslaktes på grunn av høye stråleverdier. Vi må aldri glemme 26.april og Tsjernobylulykken, og vi oppfordrer alle til å signere underskriftskampanjen for å unngå et nytt Tsjernobyl på Kola atomkraftverk: www.stopkolanpp.com

Mvh.

Silje Lundberg,  Natur og Ungdom

Vitaly Servetnik, Priroda i Molodezh (russisk Natur og Ungdom)

Frederic Hauge, Bellona

Lars Haltbrekken, Norges Naturvernforbund

Truls Gulowsen, Greenpeace

Sveinung Rotevatn, Unge Venstre

Seher Aydar, Rød Ungdom

Ebba Boye, Sosialistisk Ungdom

Eilev Hegstad, KrFU

Ida Karina Kann, Grønn Ungdom

Markus Nilsen, Changemaker