fbpx
Haldenreaktoren

Nok (a)tomprat, legg ned Haldenreaktoren

04.06.2014 av Natur og Ungdom

21. mai la Statens strålevern frem sin innstilling til Haldenreaktorens fremtid, hvor de foreslår at Institutt for Energiteknikk får drifte og eie reaktoren i ti nye år. Natur og Ungdom er kritisk til at en reaktor i pensjonsalder skal få fortsette et tiår til.

– Det er i Norge i dag bred politisk enighet om at vi ikke skal drive med atomkraft. Da er det dobbelmoralsk at vi samtidig ved Haldenreaktoren produserer radioaktivt avfall, og gjennom forskningen der bidrar til at det produseres radioaktivt avfall rundt omkring i hele verden. At vi nå kanskje skal fortsette slik i ti år til er uansvarlig av nasjonen Norge, sier Martha Revheim, sentralstyremedlem i Natur og Ungdom, og sammenligner det med å dele ut kake til alle andre mens man selv går på slankekur. 

Instituttets konsesjon går ut i år, og Statens strålevern ønsker å gi fornyet konsesjon fra 1. januar 2015 med forbehold om at sikkerhetskulturen ved instituttet styrkes. 

Om IFE ikke klarer å tette avvikene i sikkerhetsarbeidet sitt, må Haldenreaktoren stenges på dagen. Denne reaktoren skaper trøbbel nok som det er, både ved å forlenge levetiden til farlige reaktorer i andre land og produsere avfall her hjemme, sier Martha Revheim.

I 2013 gikk Haldenreaktoren med et underskudd på 30 millioner kroner og flere ansatte måtte gå. Instituttet sliter tydelig med lønnsomheten. 

– Pengene som vil gå med til videre drift, burde heller vært brukt til å sikre det farlige avfallet vi allerede har. I dag har vi kun midlertidige lagre i Norge, og ingen planer om hvordan vi forsvarlig og endelig kan lagre det radioaktive avfallet. Det er foruroligende, sier Martha Revheim. 

– Som vanlig satser vi alle pengene våre på å fortsette som før, helt til det går gale. Er vi lure, legger vi ned Haldenreaktoren i dag, avslutter Revheim.

 

Dette er en sak Østfold Natur og Ungdom arbeider mye med. Les mer om det her