fbpx

500 gruvemotstandere utenfor Stortinget

29.03.2014 av Natur og Ungdom

Lørdag samlet 500 gruvemotstandere seg utenfor Stortinget til stormarkering mot gruveavfall i norske fjorder. Oppfordringen til regjeringen er klar: – Det er ingen skam å snu, Repparfjord og Førdefjorden får dere aldri, sier NU-leder Arnstein Vestre.

Torsdag forrige uke ga kommunalminister Jan Tore Sanner klarsignal til dumping av 30 millioner tonn gruveavfall i den nasjonale laksefjorden Repparfjord i Finnmark. På bordet har Sanner også en søknad om dumping av 6 millioner tonn gruveavfall i året i Førdefjorden i Sogn og Fjordane. 500 gruvemotstandere møtte opp til protest på markeringen utenfor Stortinget.

– Kampen mot at gruveindustrien skal få bruke fjordene som avfallsplass er bare så vidt i gang. Den folkelige motstanden mot gruveplanene er stor. Vi gir oss ikke, og har en klar beskjed til regjeringen: Det er ingen skam å snu, sier leder i Natur og Ungdom.

Søknaden om dumping av gruveavfall i Repparfjord går nå videre til Miljødirektoratet, som skal behandle utslippstillatelsen for gruven. Miljø- og fiskerietater har frarådet sjødeponiet. Organisasjonene håper direktoratet, som er underlagt miljøminister Tine Sundtoft, hører etter.

– Miljøkonsekvensene av å bruke Repparfjord og Førdefjorden som søppelplass for gruveindustrien vil være enorme. Avfallsmengdene er svære, alt liv i området vil forsvinne mens dette pågår og faren for at avfallet sprer seg er stor. Nå setter vi vår lit til Tine Sundtoft, sier Lars Haltbrekken, leder i Naturvernforbundet.

Det er tre andre land i verden som tillater å deponi av gruveavfall i sjøen. I alle disse tre landene (Papua Ny Guinea, Tyrkia og Indonesia) går diskusjonen om hvordan man kan avslutte bruken av sjødeponi. I Norge diskuterer man å åpne nye.

– Vi er i en ganske liten klubb, i Norge. Det er fire land i verden som fremdeles lar gruveindustrien få ture fram som den vil i fjordene. Vi risikerer å stake ut veien i helt motsatt retning av resten av det resten av verden gjør. Dumping av gruveavfall i fjordene, det hører fortida til, sier Vestre.