fbpx

Aksjonscamp i Kvalsund – Natur og Ungdom rasler med lenkene

20.06.2014 av Natur og Ungdom

Fredag 20. juni gikk aktivister fra hele landet i land i Hammerfest for å øve på sivilt ulydige aksjoner mot planene om å dumpe gruveavfall i den nasjonale laksefjorden Repparfjord i Kvalsund i Finnmark. – Vi har med lenker, nå må Tine Sundtoft lytte, sier NU-leder Arnstein Vestre.

20.–22. juni samles 50 ungdommer i Kvalsund i Finnmark mot planene om å dumpe gruveavfall i den nasjonale laksefjorden Repparfjord. I løpet av helga skal de trene på sivilt ulydige aksjoner mot gruveplanene. Organisasjonen har tidligere lovet aksjoner dersom fjorddeponiet settes i gang.

– Vi aksepterer ikke at en nasjonal og verdifull laksefjord som Repparfjord gjøres til avfallsplass for gruveindustrien. Vi har med lenker i bagasjen hit til Kvalsund, og vi kommer ikke til å gi oss før planene om å dumpe gruveslam i fjorden skrinlegges for godt, sier Arnstein Vestre, leder i Natur og Ungdom

Norge er et av fire land som tillater sjødeponi av gruveavfall. De tre andre (Papua Ny Guinea, Tyrkia og Indonesia) vurderer eller har innført forbud mot nye deponier. Norge er det eneste av de fire som vurderer å opprette nye avfallsdeponier til havs.

– Norge går i motsatt retning av resten av verden om vi åpner for ny forurensning av fjordene. Det er en skam for Norge som miljønasjon, det går ikke Natur og Ungdom med på, sier Vestre.

Til sammen 250 står på Natur og Ungdoms lister over aksjonister som er villige til å lenke seg mot gruveplanene, og tallet har steget bratt etter at kommunalminister Jan Tore Sanner sa ja til gruveplanene i mars. Nå ligger saken til behandling hos Miljødirektoratet. Natur og Ungdom krever at prosjektet stopper der.

– Det er ingen tvil om at vi vil gå til aksjon dersom Nussir får ja til å dumpe gruveavfallet sitt i fjorden. Men vi har fortsatt tro på Miljødirektoratet og klima- og miljøminister Tine Sundtoft. Hun må lytte til kunnskapen, og legge prosjektet på is for godt, sier Vestre.