fbpx

– Nussir har alt bestemt seg

26.08.2014 av Natur og Ungdom

Mandag arrangerte Kvalsund kommune folkemøte om den planlagte dumpingen av giftig gruveavfall i Repparfjord. På møtet snakket direktøren for Nussir og Miljødirektoratet – Nussir tar ikke alternativene seriøst, sier NU-leder Arnstein Vestre.

I juni ba Miljødirektoratet gruveselskapet Nussir utrede muligheten for å deponere gruveavfallet fra den planlagte gruven i Kvalsund på land, istedenfor å dumpe det i sjøen. I bestillingen lå også krav om en redegjørelse av alternativ bruk, avfallsminimering og tilbakefylling av gruveavfall i gruvegangene. Natur og Ungdom frykter at det vil bli bortglemt, og at gruveselskapet allerede har bestemt seg for å dumpe avfallet i fjorden.

– Gruveselskapet snakker om det å dumpe giftig gruveavfall i fjorden som om det er eneste mulige løsning for å kvitte seg med avfallet på. Nå må de bevise at de tar utredningene på alvor. Om de avfeier dette med noen setninger viser de at de allerede har bestemt seg, det er ikke akseptabelt, sier Arnstein Vestre, leder i Natur og Ungdom.

 

Klare til aksjoner

I juni var 50 ungdommer fra hele landet i Kvalsund og øvde på sivil ulydighet. Natur og Ungdom har lovet aksjoner dersom det åpnes for å dumpe giftig gruveavfall i fjorden.

– Dersom Miljødirektoratet tillater dumping av giftig gruveavfall i fjorden, lover vi aksjoner. Et sjødeponi vil få enorme konsekvenser for fjorden. Det kan ikke vi tillate, derfor rasler vi med lenkene, sier Vestre.

 

Krever alternativer

Natur og Ungdom peker på at Norge er ett av få land som tillater gruveindustrien å dumpe avfallet sitt på sjøen. Nå vil organisasjonen se alternativene.

– Dersom det ikke finnes et bærekraftig alternativ til å dumpe avfallet på fjorden, har ikke denne gruven livets rett, avslutter Vestre.