fbpx

Klar beskjed til Sanner – lover aksjoner mot gruveplaner

21.03.2015 av Natur og Ungdom

Fredag aksjonerte Natur og Ungdom ved slottet under statsråd, mot regjeringens åpning for å dumpe store mengder gruveavfall i den nasjonale laksefjorden Repparfjord i Finnmark, i strid med råd fra miljø- og fiskerietatene. – Regjeringen vil legge fjorden død, vi varsler lenker, sier NU-leder Arnstein Vestre.

Jan Tore Sanner ga torsdag klarsignal til den planlagte gruven på Nussir i Kvalsund kommune i Finnmark. De 30 millionene tonn gruveavfall skal dumpes i den nasjonale laksefjorden Repparfjord. Dette tilsvarer 17 lastebillass i timen i minst 20 år. Natur og Ungdom har jobbet mot gruveplanene i en årrekke. Nå varsler de sivilt ulydige aksjoner.

– Kampen mot at gruveselskapene skal kunne bruke fjordene som sin søppelplass er bare så vidt startet. Vi kommer til å kjempe for fjorden til siste stund, med lenker om vi må, sier Arnstein Vestre, leder i Natur og Ungdom.

Aktivistene har tatt med lenkene til statsråd for å vise regjeringsmedlemmene at de mener alvor. Sist organisasjonen aksjonerte sivilt ulydig var i 2010. Nå har de over 200 personer på liste som er villige til å bryte loven mot gruveplanene.

– Jan Tore Sanner har fattet et vedtak, men det er ingen skam å snu. Vi tror at Sanne fremdeles kan lytte til kunnskapen, og vil fortsette å kjempe for at fjorden fortsatt skal være uten gruveslam, sier Vestre.

Norge er et av fire land i verden som fremdeles tillater å dumpe gruveavfall i fjordene, og er eneste land i verden som vurderer å åpne nye deponier. Både Storbritannia og gruvelandene USA og Kina har gått bort fra denne måten å drive gruvevirksomhet på.

Dette er en gammeldags og bakstreversk måte å drive gruveindustri på, som går rett i motsatt retning av den resten av verden beveger seg i. Norge er alene om å ville bruke fjordene som søppelplass for gruveindustrien.

– Høyre lovte oss nye ideer og bedre løsninger. Dette er gamle ideer og en løsning som holder fortidens gruveindustri til. Vi lover Sanner et helvete, avslutter Vestre.