fbpx

– En tragedie for Førdefjorden

17.04.2015 av Natur og Ungdom

Fredag ga regjeringen tillatelse til å dumping av gruveavfall i den nasjonale laksefjorden Førdefjorden. Statens egne miljøetater har tidligere frarådet prosjektet. – Her lukker Tine Sundtoft øynene, hun kan like gjerne omdøpes til Klima- og Forurensningsminister, sier NU-leder Arnstein Vestre.

 

Raserer verdifull fjord

Fredag ga klima- og miljøminister Tine Sundtoft og kommunalminister Jan Tore Sanner anbefaling om å tillate dumping av 6 millioner tonn giftig gruveavfall i Førdefjorden i Sogn og Fjordane. Godkjennelsen gir gruveselskapet Nordic Mining tillatelse til å utvinne rutil fra Engebøfjellet og dumpe avfallet i Førdefjorden. Natur og Ungdom raser

– Når Sundtoft og Sanner velger å åpne for dumping av millioner av tonn med giftig gruveavfall i en ren norsk laksefjord, i strid med statens egne miljøetaters råd, danser de etter gruveindustriens pipe. I dag viser Tine Sundtoft at hun ikke evner å ta vare på fjordene våre, sier Arnstein Vestre, leder i Natur og Ungdom.

 

I verstingklassen

Norge er ett av 5 land i verden som lar gruveindustrien få dumpe avfallet sitt i sjøen. De fire andre er Indonesia, Tyrkia, Chile og Papua Ny Guinea. Artikler i internasjonale aviser som The Guardian og The Telegraph stiller seg uforstående til hvorfor Norge vil dumpe avfall i en fiskerik fjord. Havforskningsinstituttet, Miljødirektoratet og Fiskeridirektoratet har alle frarådet prosjektet. Sundtoft går nå imot innspillene fra egne fagfolk. – Dette er en pinlig og tragisk avgjørelse, mener Natur og Ungdom.

– Norge er i verstingklassen når det kommer til dumping av gruveavfall i sjø. At vi er ett av bare 5 land som tillater det burde få varsellampene til å lyse. Å bruke fjordene som avfallsplass er gammeldags og hører fortiden til, sier Vestre.

 

Rasler med lenkene

Til sammen 600 aksjonister står på liste for sivilt ulydige aksjoner dersom det skulle bli ja til dumping av gruveavfall i Førdefjorden og i Repparfjord i Finnmark. Det er stort engasjement mot prosjektet.

– Vi lover å fortsette kampen hele veien til eventuell oppstart i Engebøfjellet. Når ikke Sundtoft klarer å ta vare på fjordene våre, skal hun vite at det gjør vi gjerne. Vi gir ikke opp Førdefjorden uten kamp, avslutter Vestre.

 

Protestleir

Allerede i slutten av juli samles 250 gruvemotstandere ved Førdefjorden til protestleir. Her samles aksjonister, ungdommer og lokalbefolkning for å vise sin motstand.

 

Vil du være med å aksjonere for en ren Førdefjord? Les mer her