fbpx

7 av 10 mot gruveavfall i norske fjorder

14.05.2015 av Natur og Ungdom

7 av 10 spurte er mot at det skal dumpes gruveavfall i norske fjorder. Det viser tall som TNS Gallup har hentet inn for Natur og Ungdom. I vår skal Tine Sundtoft og Jan Tore Sanner avgjøre fremtiden til to av Norges nasjonale laksefjorder. Natur og Ungdom mener signalet til ministerne er klokkeklart: Nå må de legge prosjektet i skuffen for godt.

 

7 av 10 mot gruveavfall i fjordene

I en spørreundersøkelse utført av TNS Gallup på vegne av Natur og Ungdom og Frivillighet Norge svarer 7 av 10 spurte at de er motstandere av å la gruveindustrien få deponere gruveavfall i norske fjorder. Bare 7 % sier ja til å dumpe gruveavfall i fjordene.

– Motstanden mot å dumpe gruveavfall i norske fjorder er stor. Det viser at folket skjønner noe flere i gruveindustrien og regjeringen ikke ser ut til å ha skjønt: Tida hvor nye fjorder kan brukes som avfallsplass for en gruveindustri som vil drive billigst mulig er forbi, sier Arnstein Vestre, leder i Natur og Ungdom.

 

Mostand på tvers av partiene

Motstanden mot å deponere avfallsstoffer i norske fjorder, som Førdefjorden og Repparfjord, er stor i alle partier, også FrP og Høyre. 63 % av Høyre-velgerne er motstandere, med bare 1 av 10 som stiller seg positive til deponering i fjordene. Motstanden er stor både på Vestlandet og i Nord-Norge. Natur og Ungdom mener dette er et sterkt signal til regjeringen.

– Nå må Erna, Tine og Jan Tore høre etter. Det er tre Høyre-ministere som sitter med makten til å avgjøre framtida til Repparfjord og Førdefjorden, beskjeden fra folket er klar, sier Vestre.

 

Sommerleir mot gruveavfall i Førdefjorden

I vår avgjør regjeringen om det skal åpnes for deponering av gruveavfall i den nasjonale laksefjorden Førdefjorden, når de tar stilling til Nordic Minings søknad om gruvedrift i Engebøfjellet. I sommer samler Natur og Ungdom 250 ungdommer i Vevring ved Førdefjorden for å vise motstand mot gruveplanene.

 

– I år avgjøres framtida til Førdefjorden, vi håper at det er en framtid uten gruveavfall. Disse tallene burde være et klart signal om hva folket mener om å bruke fjordene som avfallsplass, sier Vestre

 

Om undersøkelsen:

Spørsmålet som er stilt er” Bør gruveselskaper få lov til å deponere avfallsstoffer i sjø, som i Førdefjorden og Repparfjord?”. Undersøkelsen er gjennomført høsten 2014 av TNS Gallup på vegne av Natur og Ungdom og Frivillighet Norge.

 

Ja Nei Vet ikke
Folket 7 % 72 % 21 %
Arbeiderpartiet 5 % 78 % 17 %
Høyre 10 % 63 % 27 %
Fremskrittspartiet 15 % 69 % 16 %
Senterpartiet 13 % 76 % 11 %
Sør- og Vestlandet 8 % 71 % 21 %
Nord-Norge/Trøndelag 9 % 71 % 21 %
Kvinner 2 % 76 % 22 %
Menn 12 % 69 % 19 %