fbpx
Debattanter fra alle partier stilte på Folkefest for Førdefjorden og debatterte framtida til en av de reneste fjordene langs kysten på Natur og Ungdoms sommerleir ved Førdefjorden i 2015. Foto: Amanda Iversen Orlich / Natur og Ungdom

Over 500 på Folkefest for Førdefjorden

01.08.2015 av Even Olai Østvik Mjaaland

Folkefesten for Førdefjorden, som gikk av stabelen i Vevring lørdag 1. august, fikk stort oppmøte, på det største politiske markeringen i Vevring nøn sinne. – Dette viser at det folkelige engasjementet i denne saken er stort, fjorddeponiet må stoppes, sier NU-leder Arnstein Vestre

Natur og Ungdom, Naturvernforbundet og Vevring og Førdefjorden Miljøgruppe stod bak arrangementet som samlet hundrevis av mennesker, i alle aldre, i Vevring lørdag. De som møtte opp fikk med seg appeller, konsert og debatt.

– Dette har vært en helt fantastisk dag, og vi er strålende fornøyd med oppmøtet. Jeg kan ikke skjønne annet enn at denne folkefesten og dagens mobilisering sender et kraftig signal om at vi er mange som står sammen for en fortsatt ren Førdefjord uten gruveavfall, sier Arnstein Vestre, leder i Natur og Ungdom

Sammen med Anne-Line Thingnes fra Vevring og Førdefjorden Miljøgruppe, ledet Vestre debatten mellom de ni partiene som stilte i debatten. I denne stilte partilederne fra SV, Venstre og Miljøpartiet de Grønne. Fra Arbeiderpartiet, Høyre, Senterapartiet, KrF, FrP og Rødt stilte stortings- og fylkespolitikere til debatten.

– Dagens debatt viser at de partiene som har gått inn for å dumpe gruveavfall i fjorden har mye å svare for, og hvem som har en troverdig miljøpolitikk. Den neste måneden kommer vi til å gjøre alt vi kan for å vise hvem som har miljøprofilen sin på bunnen av førdefjorden,

– Når Arbeiderpartiet får seg til å si at ”det gruveavfallet som er under vann, ser vi jo ikke”, viser det den mangelen på kunnskap om hvilke konsekvenser dette har for fjorden. Høstens lokalvalg handler om å gi en stemme til framtida til Førdefjorden. Da kan man ikke stemme på et parti som vil gjøre fjorden om til avfallsplass for gruveindustrien, avslutter Vestre

Debattpanelet bestod av Trine Skei Grande (V), Audun Lysbakken (SV), Rasmus Hansson (MDG), Bjørn Lødemel (H), Hilmar Høl (Ap), Jenny Følling (Sp), Tore Storehaug (KrF), Ingunn Kandal (Rødt) og Frank Willy Djuvik (FrP).