fbpx
Nestleder i Oslo Natur og Ungdom Gina Gylver holder appell. Foto: Oslo Natur og Ungdom
Nestleder i Oslo Natur og Ungdom Gina Gylver holder appell. Foto: Oslo Natur og Ungdom

Solidaritetsmarkering for fjordaksjonistene

01.12.2016 av Natur og Ungdom

30. november arrangerte Oslo Natur og Ungdom fakkeltog for å vise solidaritet med aksjonistene som lenket seg fast på Engebøfjellet. Budskapet var klart: - Vi nekter å tillate at våre rene fjorder skal brukes som avfallsplass!

30. november  arrangerte Oslo Natur og Ungdom fakkeltog fra Jernbanetorget til Stortinget for å vise solidaritet med aksjonistene som i februar lenket seg fast på Engebøfjellet. Budskapet var klart: – Vi nekter å tillate at våre rene fjorder skal brukes som avfallsplass!

I fjor ga regjeringen Nordic Mining tillatelse til å dumpe 250 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden. Norge er ett av kun fem land i verden som tillater denne typen avfallshåndtering, som vil ødelegge livet i fjordene. Avgjørelsen har skapt internasjonal oppmerksomhet og stor motstand.

I februar aksjonerte folk fra hele landet sivilt ulydig ved å lenke seg fast til gruveselskapets maskiner på toppen av Engebøfjellet. De valgte å bryte loven for å beskytte naturen mot det miljøfiendtlige prosjektet.

– Aksjonistene som kjemper for en ren Førdefjord og mot det miljøskadelige gruveprosjektet har vår fulle støtte og sympati, slår lederne av Oslo Natur og Ungdom fast, Simon Bratland Husstad (avtroppende) og Johanne Frost Klepp (påtroppende).

29. november til 2. desember stilles 10 av disse aksjonistene for retten i Førde. Onsdag 30. november arrangerte Oslo Natur og Ungdom derfor en markering med fakkeltog og appeller for å vise solidaritet med fjordaksjonistene. Mer enn 100 personer deltok på arrangementet.

– Det er feil folk som er i retten! Det er Nordic Mining og politikerne som burde vært i retten, ikke disse aksjonistene. Disse 10 ungdommene lenket seg fast fordi de visste at akkurat der og da, var det ingenting annet enn deres egne kropper som hindret Nordic Mining å dumpe 250 millioner tonn giftig avfall i en rein fjord, sa Gina Gylver, nestleder i Oslo Natur og Ungdom, under markeringen.

Hun var én av seks appellanter under markeringen på Eidsvollplass. De fem andre appellantene var Sveinung Rotevatn – stortingsrepresentant for Venstre, Heikki Holmås – stortingsrepresentant for SV, Gaute Eiterjord – aksjonist og nestleder i Natur og Ungdom, Mani Hussaini – leder for AuF, og Inger Fure Grøtting – aksjonist og sunnfjording.

Over 100 personer deltok på markeringa. Foto: Oslo Natur og Ungdom

Over 100 personer deltok på markeringa. Foto: Oslo Natur og Ungdom