fbpx
Repparfjord i Finnmark er en av fjordene i Norge hvor gruveindustrien planlegger å dumpe gruveslam Foto Helene Lind Jensen/Natur og Ungdom
Repparfjord i Finnmark er en av fjordene i Norge hvor gruveindustrien planlegger å dumpe gruveslam Foto Helene Lind Jensen/Natur og Ungdom

Internasjonal kampanje mot dumping av gruveavfall i norske fjorder

07.03.2018 av Natur og Ungdom

En internasjonal samling av miljø- og menneskerettighetsorganisasjoner retter pekefingeren mot Norge i en kampanje mot dumping av gruveavfall i sjøen. Les mer og finn ut hvordan du kan bidra her.

Her kan du sende brev til Citigroup, en internasjonal bank som finansierer dumping både i Norge og Papua New Guinea, og be dem trekke investeringene.

Hvert år dumpes 180 millioner tonn gruveavfall i verdens hav, elver og innsjøer. Resultatet er forurenset vann, ødelagte økosystemer og tapt levebrød. De fleste land i verden har sluttet med den ødeleggende sjødumpingen, mens Norge er et av fire land som fremdeles tillater det.

Med den norske regjeringens velsignelse vil de to nasjonale laksefjordene Førdefjorden og Repparfjord bli dumpingplasser for omstridte gruveprosjekter i henholdsvis Sogn og Fjordane og Finnmark. Dumpingen av flere hundre millioner tonn gruveavfall vil endre landskapet under overflaten fullstendig.

– Dumping av avfall i sjøen er skittent, unødvendig og feil, sier Ellen Moore i Earthworks, som koordinerer kampanjen. – Likevel driver noen selskaper med det, ettersom styresmakter som Norge fremdeles tillater det. Noen av verdens største banker og investeringsfirmaer tjener store penger på denne praksisen. Det er på høy tid at vi vraker sjødumping én gang for alle.

– Norge er verst i verstingklassen når det gjelder dumping av gruveslam i sjøen. Det er gammeldags å tro at man bare kan kaste alt avfallet vårt i sjøen. Vi har en klar oppfordring til investorene: Dump aksjene, ikke gruveslammet, sier Gaute Eiterjord, leder i Natur og Ungdom.

Den internasjonale kampanjen Ditch Ocean Dumping retter seg i første omgang mot Citigroup, en internasjonal bank som er med på å finansiere både de to nye sjødeponiene i Norge, og to selskaper som allerede ødelegger sårbare økosystemer i havet utenfor Papua Ny-Guinea, med store konsekvenser for folk som bor der. Daglig dumpes 14 000 tonn giftig gruveavfall i Basamuk-bukten, og lokale fiskere og familier rammes av nedgangen i fiskebestanden.

– Norge ligger langt bak resten av verden når det gjelder å utfase gruveavfallsdumping i sjø. Gjennom løyver til de to nye gruvene ved Førdefjorden og Repparfjord havner vi enda lengre bak. Sammen med en internasjonal koalisjon av miljø- og menneskerettighetsorganisasjoner utfordrer vi nå finansinstitusjoner til å slutte å investere i slike utdaterte prosjekter, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

Ditch Ocean Dumping-koalisjonen inkluderer Earthworks, Naturvernforbundet, Natur og Ungdom, MiningWatch Canada og mange flere

Her kan du sende brev til Citigroup, en internasjonal bank som finansierer dumping både i Norge og Papua New Guinea, og be dem trekke investeringene.

Kontakt
Gaute Eiterjord: +47 468 92 288
Leder i Natur og Ungdom

Silje Ask Lundberg: +47 913 31 729
Leder i Naturvernforbundet