fbpx

Natur og Ungdom og Naturvernforbundet håper Nybø og regjeringen vil berge Førdefjorden

24.11.2020 av Gina Gylver

Direktoratet for mineralforvaltning har avvist alle klagene på vedtaket om å gi Nordic Rutile (Som er eid av Nordic Mining ASA) driftskonsesjon til gruvevirksomhet i Engebøfjellet med dumping av gruveavfall i Førdefjorden. Blant dem som fikk avvist sine klager er Natur og Ungdom og Naturvernforbundet.

Les hele klagen her

Det er en skam at Norge fortsatt bedriver denne naturødeleggende praksisen som de aller fleste andre land i verden har gått bort ifra. Vi står overfor en global naturkrise og får stadig mer kunnskap om hvor viktig det er å ta vare på naturen og fjordene våre. Det er skuffende at direktoratet ikke tar denne kunnskapen på alvor, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

Da Direktoratet for mineralforvaltning behandlet driftskonsesjonen ble Nordic Rutiles utslippstillatelse fra 2015 lagt til grunn. Siden 2015 er prosjektet vesentlig endret. Mengden avfall som skal deponeres er endret, og både antall arbeidsplasser og prosjektets driftsperiode er dramatisk redusert. 

Vi mener direktoratet ikke har gjort en vurdering på behovet for å dumpe gruveavfallet i fjorden etter at så mye av prosjektet er endret. En unødvendig forurensing kan ikke tillates. Nå håper vi at departementet lytter til klagen vår og skjønner at når forholdene rundt prosjektet er endret så mye må man ta nye vurderinger, sier Therese Woie, leder i Natur og Ungdom.

Nå blir klagen sendt videre til Nærings- og fiskeridepartementet, med Iselin Nybø i spissen. Venstre har lenge frontet seg som et miljøparti som er opptatt av å ta vare på naturen. 

Her har Nybø virkelig en mulighet til å bevise Venstres holdning til naturmangfold. Regjeringen, som fronter Norge som en havnasjon som arbeider for et renere hav, har en gylden sjanse til å hindre dette naturskadelige prosjektet og dermed sikre en ren og rik fjord for framtidige generasjoner, avslutter Woie.