fbpx

Klimaet krever et ambisiøst klimaforlik

05.06.2012 av Even Olai Østvik Mjaaland

I dag ble oppropet for at forhandlingene skal gjenopptas overlevert til de syv stortingspartiene, da kunne også Helga Pedersen fra Arbeiderpartiet meddele at de regjeringspartiene åpner for nye forhandlinger.

Totalt har over 80 organisasjoner og samfunnsaktører skrevet under på oppropet. I tillegg har over 300 personer signert oppropet på nett. Underveis i markeringen i dag ble det klart at regjeringspartiene vil innlede nye forhandlingsrunder. Det mener Natur og Ungdom er svært gledelig.

Bruddet i forhandlingene forrige fredag er ingen tjent med. At det nå ser ut til at partiene vil gå i nye forhandlinger er svært gledelig. Både Regjeringen og opposisjonen har gode punkter de vil gjennomføre, sammen blir de bedre. Vi er helt avhengig av en langsiktig og god klimapolitikk,  sier Silje Lundberg, leder i Natur og Ungdom.

Under er oppropet som ble overlevert til Helga Pedersen(AP), Audun Lysbakken(SV), Heidi Greni(SP), Nikolai Astrup(H), Per-Willy Amundsen(Frp), Hans Olav Syversen(Krf) og Trine Skei Grande(V).

Klimaet trenger et ambisiøst klimaforlik

Vi som har undertegnet dette oppropet ber regjeringen og opposisjonen om å sette seg ned ved forhandlingsbordet igjen for å bli enige om et nytt og ambisiøst klimaforlik. Hvis ikke havner vi i en fortvilt situasjon hvor det ikke blir et solid flertall for svært viktige klimatiltak.

De alle fleste partiene på Stortinget er enige i at klimatrusselen er verdens alvorligste utfordring. Da må de også klare å bli enige om utslippskuttene her hjemme, uten først og fremst å tenke på hva som tjener deres parti best.

Det ligger nå flere forslag på bordet både fra regjeringen og fra opposisjonen, som er viktige og som bør bli vedtatt. Vi ber partiene sette seg ned ved forhandlingsbordet igjen og vise reell vilje til forhandlinger.

Organisasjoner som har undertegnet:Natur og Ungdom, Naturvernforbundet, Miljøagentene, Zero, Bellona, Greenpeace, WWF, Framtiden i våre hender, Utviklingsfondet, Norsk klimastiftelse, Regnskogsfondet, Grønn Hverdag, Spire, Changemaker, Klimavalg 2013, Besteforeldreaksjonen, Norsk klimanettverk, KFUK-KFUM Global, Norges KFUK-KFUM, KFUK-KFUM Speiderne, FOKUS – Forum for Kvinner og Utvikling, SABIMA, Norges Bygdekvinnelag, Energi Norge, Norwea, Småkraftforeningen, Norsk bioenergiforening, Norsk teknologi, Norsk Geofysisk Forening, Byggenæringens Landsforening, Norsk Eiendom, NORSK VVS Energi- og Miljøteknisk Forening, Grønn Byggallianse, Schneider Electric, Norges bygg- og eiendomsforening, Utdanningsforbundet, Naturviterne, Tekna, Norsk Lokomotivmannsforbund, Rådgivende Ingeniørers Forening(RIF), Norges Bondelag, Kommunesektorens organisasjon(KS), Kirkens Nødhjelp, PRESS – Redd Barna Ungdom, Norsk Varmepumpeforening, Unge Høyre, Unge Venstre, Krfu, Grønn Ungdom, Rød Ungdom, Sosialistisk Ungdom, Mellomkirkelig råd for Den norske kirke v/ Berit Hagen Agøy, Kirkerådet v/Jens Petter Johansen, Forum for utvikling og miljø, Norges Sosiale Forum, Misjonsalliansen, Det norske Skogselskap, Den norske turistforening(DNT), Digni, Norges Kristne Råd v/Ørnulf Steen, Norsk Bonde og Småbrukarlag, Humanistisk Ungdom, Himalpartner, Grønn Bil, UNIO, Akademikerne, Norsk Fjernvarme

Enkeltpersoner som har undertegnet: Tor B. Jørgensen – biskop i Sør-Hålogaland Bispedømme, Ingeborg Midttømme – biskop i Møre Bispedømme, Helen Bjørnøy (tidligere miljøvernminister), Einar Steensnæs(tidligere olje- og energiminister), Åslaug Haga(tidligere partileder i Senterpartiet), Jørgen Randers, Åsne Seierstad(redaktør), Thor Bjarne Bore(redaktør), Terje Osmundsen, viseadministrerende direktør Scatec Solar,