fbpx

– En fallitterklæring for å grønnvaske regjeringen

26.02.2014 av Even Olai Østvik Mjaaland

Kullkaster klimatroverdigheten:

Venstre og KrF kan velte forslag i Stortinget om å trekke oljefondet ut av kullinvesteringer. – De tvinger gjennom mindre ambisiøs klimapolitikk for å redde regjeringen, sier NU-leder Arnstein Vestre

Onsdag slapp Venstre og KrF nyheten om at de kan gå mot Arbeiderpartiets forslag om å trekke Statens pensjonsfond utland ut av investeringer i kullselskaper. Å trekke oljefondet ut av kull er et viktig virkemiddel for å legge til rette for omleggingen til et samfunn uten fossil energi.

– Venstre og KrF kan ikke velte et viktig klimatiltak for å grønnvaske regjeringen. Det er en fallitterklæring om de lar politisk spill hindre et av de beste forslagene for å vri oljefondet i en mer miljøvennlig retning på lenge, sier Arnstein Vestre, leder i Natur og Ungdom 

Venstre sier at en av grunnene til at de ikke vil gå videre med forslaget er at de ønsker å trekke oljefondet ut av alle investeringer i fossil energi, også olje og gass. Dette er Natur og Ungdom enige i, men er skuffet over at Venstre ser en motsetning mellom det og forslaget som ligger på bordet.

– Det er supert at Venstre også vil trekke oljefondet ut av olje og gass, det støtter vi av hele vårt hjerte. Men det er ikke til hinder for å trekke fondet ut av kull med en gang, og det må Venstre og KrF stemme for. De burde levere på den klimapolitikken de har gått til valg på, ikke hestehandle om et dårligere kompromiss med Erna og Siv, fortsetter Vestre

– Det er synd om Venstre og KrF tvinger gjennom mindre ambisiøs klimapolitikk for å redde regjeringens falmende grønnfarge, avslutter Vestre