fbpx

Starten på en bredere klimabevegelse

27.02.2014 av Even Olai Østvik Mjaaland

I dag arrangerte en allianse mellom miljøbevegelse, fagbevegelse og Kirka klimakonferansen ”Brøn til framtiden – en klimaløsning nedenfra” på et fullsatt Litteraturhuset i Oslo.

– Dette er starten på en bevegelse som skal sikre et enda bredere press for at politikerne tar klimaansvar og omstiller Norge til fornybarsamfunnet, sier NU-leder Arnstein Vestre

Tema for konferansen var hvordan vi skal få til en omstilling av samfunnet fra den oljenasjonen vi er i dag, til fornybarsamfunnet som vi må oppnå for å gjøre vår del av klimadugnaden. Det siste fra klimaforskningen, klimarettferdighet, erfaringer fra utlandet og hvordan den ensidige satsningen på olje i Norge står i veien for satsningen på fornybare næringer var noen av spørsmålene som ble tatt opp.

– Det viktigste som kom fram i dag er at omstillingen er helt nødvendig og fullstendig mulig. Det betyr blant annet at vi må starte en utfasing av oljeindustrien, men det gir oss samtidig en unik sjanse til å skape flere hundre tusen nye klimajobber, denne ballen må vi gripe, sier Arnstein Vestre, leder i Natur og Ungdom.

Klima krever handling

Kikki Kleiven, som er klimaforsker ved Bjerkenessenteret i Bergen kunne konstatere at klimaendringene allerede er i gang, og at konsekvensene blir katastrofale dersom vi ikke gjør noe. Dagens arrangement og alliansen bak gir grunnlag for optimisme.

– Vi er nødt til å kutte klimagassutslippene slik forskerne anbefaler og begrense den menneskeskapte temperaturøkningen til under 2 grader. Da må også vi som et av verdens rikeste land ta vår del av ansvaret, dagens arrangement og den alliansen vi har skapt gjør meg mer optimistisk på at vi skal få til det. Dette er starten på en bredere klimabevegelse, som skal sikre klimahandling i Norge, avslutter Arnstein Vestre.

Konferansen ble filmet og du kan se opptak av konferansen i sin helhet her: http://new.livestream.com/hioa/hioatv1/videos/43644540