fbpx

Natur og Ungdom om statsbudsjettet: Frykter fremdeles økte utslipp

21.11.2014 av Even Olai Østvik Mjaaland

I dag ble Regjeringen og støttepartiene Venstre og KrF enige om et statsbudsjett for 2015. Natur og Ungdom
mener Venstre og KrF har gjort en god jobb på å dytte budsjettet i riktig retning, men mener det fremdeles det er et budsjett for økte utslipp.

Jubler for jernbane, men fortsatt et asfalt-budsjett

Særlig har det vært kamp om hvor de store pengene i samferdselssektoren skulle gå. Jernbanemidlene har økt med 502 millioner, og belønningsorden for kollektivtrafikk med 325 millioner. Nye tall fra Jernbaneverket viser derimot at det trenger minst 5 milliarder årlig for å rette opp på etterslepet. Midlene til veiinvesteringer er ikke redusert. Jernbanemidlene er fortsatt fo lite i forhold, mener Natur og Ungdom

Vi har et enormt etterslep på jernbanen. Skal vi få bukt med det, tr

engs det store bevilgninger. Økningen er en god start, men dette er samtidig et

budsjett som først og fremst lukter asfalt, her har FrP fått vinne gjennom. Det hjelper ikke på klimagassutslippene om vi bygger nye motorveier parallelt med jernbaneskinnene, sier Arnstein Vestre, leder i Natur og Ungdom

Økningen i belønningsordningen for kollektivtransport er gledelig. Byområdene får 235 millioner mer. Det vil ikke revolusjonere transportsektoren i Norge over natta, men det er et mye bedre utgangspunkt enn i det opprinnelige budsjettforslaget, sier Vestre.

Stillstand i skogvernet

I forkant av statsbudsjettet har en samlet miljøbevegelse spilt inn kravet om en norsk skogvernmilliard, for å nå 10 % vern av den produktive skogen, og stanse tapet av norske arter. Regjeringen foreslo å kutte skogvernet med 210 millioner. I avtalen er kuttet reversert, men langt fra nivået skogen krever.

Det vi trenger er en skogvernmilliard. Med kun 331 millioner i budsjettet, får vi ikke vernet 10 % av den norske skogen før i 2052. Verdens arter dør ut 100 til 1000 ganger raskere enn det som er normalt, vi må handle mye raskere om vi skal få gjort noe med det, sier Vestre

Både Venstre, KrF og Høyre har tidligere lovet økte midler til skogvern. Vi er skuffet over at de ikke leverer, avslutter Vestre.Karianne_statsbudsjett 2015