fbpx

– Gjør ikke nok for å stanse katastrofale klimaendringer

13.12.2014 av Even Olai Østvik Mjaaland

Lima, 14.12: Litt over midnatt søndag fant verdens land, to dager på overtid, enighet om veien mot en ny klimåvtale i Paris 2015. – Gjør ikke nok for å stanse katastrofale klimændringer, sier NU-leder Arnstein Vestre

– Stanser ikke klimakrisen

Forhandlingene i Lima ble avsluttet etter å ha pågått nesten to dager på overtid. Resultatet er en betydelig utvannet avtale, som ikke gir nødvendig klimahandling eller legger opp til nødvendige utslippskutt. Med frivillige utslippskutt og manglende klimafinansiering feiler avtalen de som rammes av klimaendringene.

– Enigheten i Lima gjør ikke nok for å hindre ødeleggende klimaendringer. Med dette utfallet får vi ikke en avtale i Paris som er tilstrekkelig. Forhandlingene i Lima har ikke gjort nok for å hindre katastrofale klimaendringer, sier Arnstein Vestre, leder i Natur og Ungdom

– Uavhengig av et internasjonalt klimaregime trenger vi nå handling fra enkeltland. Land som Norge må ikke basere seg på en avtale som ikke leverer det vi trenger, men på å la olja ligge og å gjennomføre klimatiltak her hjemme

Øker skillet mellom nord og sør

Den største uenigheten i årets forhandlinger har vært skillet mellom nord og sør, i-land og u-land. USA, EU, Norge og andre vestlige land har stått hardt på at det tradisjonelle skillet bør oppheves, og at alle bør bidra på likere linje. Det har skapt stor oppstandelse blant u-landene.

– Landene som har det historiske ansvaret for klimaproblemet, har et ansvar for å gå fremst i å levere klimahandling. I dag gjør u-land mer for å kutte sine utslipp enn i-land, det står i sterk kontrast til den kampanjen rike land har ført på dette toppmøtet, sier Vestre

– Motstanden forslaget har møtt viser helt klart at det ikke kan bli noen avtale uten at det er en rettferdig avtale. Det må Norge og andre land huske til vi møtes om ett år i Paris, sier Vestre

For mer info, kontakt:

Arnstein Vestre, leder i Natur og Ungdom, i Lima: +47 482 68 249

Tale Ellingvåg, sentralstyremedlem: +47 924 40 683