fbpx

Natur og Ungdom utfordrer Sundtoft med klimaeksamen

03.12.2015 av Even Olai Østvik Mjaaland

- En rettferdig klimaavtale er bestått!

Klimatoppmøtet i Paris startet denne uken, og i den forbindelse utfordret Natur og Ungdom ministeren med en klimaeksamen. Stuntet tok plass kun få minutter før ministeren skulle tale til en forsamling klimaaktivister som skulle på “klimatogtur” til toppmøtet i Paris.

På denne tiden av året må mange av våre medlemmer vise hva de er gode for i eksamenstiden. Klimatoppmøtet er på mange måter ministerens eksamen. Det er viktig at hun gjør en så god jobb som mulig disse ukene, så da ser vi det som naturlig å teste henne, sier Gaute Eiterjord, nestleder i Natur og Ungdom.

 

“Eksamenen” er utformet som spørsmål med flervalgssvar og spørsmålene setter fokus på klimapolitiske områder der Natur og Ungdom mener regjeringens politikk viker fra eller strider med nødvendig ambisjonsnivå og klimatiltak. Blant spørsmålene finnes for eksempel “Hva er smertegrensa for å unngå at de mest lavtliggende øystatene synker i havet?

 

Med to graders oppvarming vil de mest lavtliggende øystatene og sårbare landene slite. Den globale oppvarmingen må begrenses til maks 1,5 grader. Skal vi greie å begrense oppvarmingen av kloden er det ikke plass til mer norsk olje, og derfor mener vi regjeringen må stanse ny oljeleting i arktiske områder. Vi må heller satse på ny, fornybar energi, fortsetter Eiterjord

 

Organisasjonen sier de helst ønsker at Sundtoft gjør det bra på eksamen, så de ga ministeren en grundig jukselapp i samme slengen.

 

For at vi skal greie å komme fram til en avtale som alle kan enes om, og dermed hjelpe ministeren til å stå på eksamen, må avtalen bli rettferdig. Da må ministeren lese jukselappen grundig, og skjønne at en av tingene Norge må gjøre er å øke sitt bidrag til finansiering av klimatiltak og klimatilpasning i utviklingsland, avslutter Eiterjord