fbpx
Natur og Ungdom utenfor stortinget før fremleggelsen av statsbudsjettet. Foto: Maria Birkeland Olerud
Natur og Ungdom utenfor stortinget før fremleggelsen av statsbudsjettet. Foto: Maria Birkeland Olerud

Regjeringa gravlegger norsk klimatroverdighet

06.10.2016 av Natur og Ungdom

Regjeringen har lagt fram et statsbudsjett som gjør skam på Paris-avtalen. Norge har vært en klimaversting siden 1990, og det vil åpenbart ikke regjeringa planer om å gjøre noe med i 2017 heller. Statsbudsjettet stinker asfalt, driter i miljøet og gravlegger norsk klimatroverdighet. Nå må Stortinget ta grep på vegne av kommende generasjoner.

Dagens statsbudsjett følger ikke opp vedtakene i Parisavtalen om å forsøke å begrense global oppvarming til 1.5 grad. Tiltakene i forslaget gir en utslippsreduksjon på 2 %  frem til 2030.

-I Paris forpliktet alle verdens land seg til tidenes klimadugnad. Norge sitter fremdeles på rævva og nekter å bidra. Forslaget til statsbudsjett er grovt urettferdig, både for kommende generasjoner, og for alle de som allerede kjenner klimaendringene på kroppen, fastslår leder i Natur og Ungdom, Ingrid Skjoldvær.

Regjeringen øker potten til jernbane, allikevel legger de frem ett budsjett som stinker av asfalt. For å få bukt med den forurensende biltrafikken må vi se en satsning på jernbane og annen kollektivtrafikk.

  -Mer penger til jernbane monner ikke når budsjettet stinker eksos. Jernbanen blir bare et tynt lag med glasur på ei gigantisk asfaltkake – vi får ikke klimakutt i transportsektoren når det bygges så mye vei, fortsetter Skjoldvær

I stedet for å satse på fornybart, satser de mer penger på å utvikle fossil teknologi:

-Regjeringa bevilger mer penger til forskning på petroleumsvirksomhet, men påstår å være en foregangnasjon innen miljø. Dette er en fullstendig bakvendt politikk. Regjeringa opprettholder stor aktivitet på norsk sokkel og nedprioriterer framtidas løsninger. avslutter Skjoldvær