fbpx
Ingrid Skjoldvær på klimaforhandlingene i Marrakech. Foto: Natur og Ungdom
Ingrid Skjoldvær på klimaforhandlingene i Marrakech. Foto: Natur og Ungdom

COPsummering

30.11.2016 av Even Olai Østvik Mjaaland

Natur og Ungdom var også i Marrakesh under klimatoppmøtet, og her er reisebrevene og sakene fra Ingrid og Gaute samlet.

Fra 7.-18. november var det klimaforhandlinger i Marrakech i Marokko. Etter den første uken uttalte Meena Raman i Friends of the Earth Malaysia og Third World Network følgende etter at lite hadde skjedd på tiden forhandlingene hadde pågått.

«Den første uka på klimaforhandlingene viste de rike landene at de ikke overholder løftene de kom med i Paris»
Les den foreløpige oppsummeringen fra den første uka her.

Underveis i forhandlingene kom en rapport som viste at Norges klimainnsats ikke er spesielt god. Den kan du lese mer om her.
Ingrids oppsummering? «Verdens land har et godt inntrykk av Norge og innsatsen vi gjør for klima. Problemet er bare at på hjemmebane, så gjør vi ikke en drit!»

Sammen med Miljøagentene krevde vi i Natur og Ungdom at Høyre og Arbeiderpartiet satte i gang utslippskutt når de kom hjem, fremfor å åpne for mer oljeboring. Det nytter ikke å være god på internasjonale konferanser når det føres en uansvarlig klimapolitikk på hjemmebane- dobbeltmoralen må ta slutt.

Det er et viktig prinsipp at de fattige landene skal kompenseres for klimaendringene de opplever, uten å ha forårsaket. Derfor er det et stort problem når de rike landene sluntrer unna, og ikke kommer med finansieringen de lovte gjennom Parisavtalen.

Ja, også er det vanskelig å komme utenom at oljeeventyret Statoil presenterer her hjemme, oppleves som en horrorhistorie for urfolk.