fbpx
Skjermdump: NRK.NO

Internasjonal prisvinner støtter norsk klimasøksmål

25.11.2016 av Even Olai Østvik Mjaaland

Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez mener rettssaken er viktig for å vise fram unge stemmer i klimadebatten.

Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez mottok torsdag 24. november Children’s Climate Prize i Stockholm. Martinez, som forrige uke deltok på det norsk-svenske talkshowet Skavlan, uttalte at han støtter Natur og Ungdom og Greenpeace’ norske Klimasøksmål Arktis.

  • Jeg blir inspirert av saken som foregår i Norge hvor miljøorganisasjoner prøver å få myndighetene til å trekke tilbake oljetildelingstillatelser i Arktiske havområder, sier Martinez.

Martinez har i USA vært en av ungdommene i prosjektet Our Children’s Trust som saksøker USA for brudd på grunnloven de mener dagens regjering ikke ivaretar ved å ikke sette igang tiltak som forhindrer global oppvarming.

  • I USA ønsker vi å ansvarliggjøre myndighetene for de klimaendringene de påfører oss og kommende generasjoner. Disse rettssakene, og den i Norge, er viktige for å vise fram unge stemmer som krever å bli hørt i klimapolitikken. Forhåpentligvis vil vi også skape virkelig forandring, fortsetter Martinez.

Natur og Ungdom, ved 14 år gamle Kaja Nyland, var også tilstede i Stockholm og nominert til prisen for sitt Klimasøksmål Arktis.

  • Jeg er glad for at Natur og Ungdom har blitt nominert til denne prisen. Det viser at når barn og unge står opp for sine klimarettigheter blir det anerkjent blant mange. Men vi venter fortsatt på at den norske regjeringen setter i gang tilstrekkelige tiltak for å forhindre katastrofale klimaendringer. Vi trenger handling fra regjeringen, ikke flere tomme ord, slår Nyland fast.