14. november går Klimasøksmål Arktis for retten

Alt du trenger å vite om klimasøksmålet

20.11.2017 av Torgeir Vestre

Natur og Ungdom og Greenpeace har saksøkt staten for grunnlovsbrudd. Her kan du se direktesending fra rettsalen, opptak fra tidligere dager og lese mer om saken og hva som skjer i Oslo Tingrett 14-23. november.

 

Hva er Klimasøksmål Arktis?

Natur og Ungdom og Greenpeace har i samarbeid med flere andre organisasjoner og engasjerte enkeltpersoner saksøkt den norske staten for brudd på Grunnlovens § 112; den såkalte “Miljøparagrafen”.

Den lyder slik:

«Enhver har rett til et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares. Naturens ressurser skal disponeres ut fra en langsiktig og allsidig betraktning som ivaretar denne rett også for etterslekten.

Borgerne har rett til kunnskap om naturmiljøets tilstand og om virkningene av planlagte og iverksatte inngrep i naturen, slik at de kan ivareta den rett de har etter foregående ledd.

Statens myndigheter skal iverksette tiltak som gjennomfører disse grunnsetninger.»

Vi mener at regjeringen gjennom å tillate oljeboring i helt urørte områder i Arktis undergraver vår felles rett til «et miljø som sikrer helsen, og til en natur der produksjonsevne og mangfold bevares». Vi vet at vi ikke kan bore opp mer olje enn vi har funnet i dag om vi skal klare å unngå de verste konsekvensene av klimaendringene. Å lete etter mer olje, attpåtil i helt urørte områder, er å investere i en ødelagt framtid, og i strid med Grunnloven.

Les mer om bakgrunnen for søksmålet på Klimasøksmål.no

Du kan også lære mer ved å lytte til podcasten «Unburnable: The People vs. Arctic Oil» som er laget av Radio Wolfgang og handler om søksmålet.

Natur og Ungdom og Foreningen Greenpeace Norden er de formelle saksøkerne, men Besteforeldrenes Klimaaksjon er også med i retten som partshjelp.

Hva skjer med søksmålet framover?

Den 14. november møter Natur og Ungdom, Greenpeace og Besteforeldrenes klimaaksjon den norske stat i Oslo tingrett. Rettsaken varer til og med onsdag 23. november.

I løpet av rettsaken kommer vi til å gi jevnlige oppdateringer gjennom livestreaming på Facebook og Instagram, samt gjennom daglige foredrag og verksteder på Kulturhuset i Oslo. I tillegg kommer det til å bli arrangert aktiviteter og informasjonsmøter over hele landet.

Det kommer også jevnlige oppdateringer på facebook-sidene til Natur og Ungdom og Klimasøksmål Arktis

Opptak og direktesending fra retten

Vi jobber med å legge ut opptak fra retten. I lenkene under kan du se foreløpige opptak og direktesendinger.

Dag 1

Hovedinnlegg om §112 fra advokat Cathrine Hambro

Direktesending 20. november.

Hva skjer i rettsalen?

Daglige høringer fra kl 9 til 16. Rettssaken er åpen for alle, men det er begrensede plasser i tingretten, så møt opp i god tid om du ønsker å være tilstede i retten. Dersom du skal være i retten må du følge enkelte regler, les mer om disse her.

Tirsdag 14.11

0900-1030 Saksøkers innledning v/advokatene Cathrine Hambro og Emanuel Feinberg

1045-1215 Saksøktes innledning v/Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted

1215-1300 Lunsj

1300-1530 Parts- og vitneforklaringer. (Ingrid Skjoldvær (NU), Truls Gulowsen (GP) og Ketil Lund (BKA) presenterer hvorfor partene har gått til sak, samt vitnesbyrd fra Eystein Jansen (Bjerknessenteret) om det blir tid)

Onsdag 15.11

0900-1530 Vitneforklaringer (Rekkefølgen blir Eystein Jansen, Bjørn Samset, Knut Einar Rosendahl og Mads Greaker. Tidspunkter/dager for dette er vanskelig å forutsi)

Her er presentasjonen Eystein Jansen holdt i forbindelse med vitneforklaringen sin.

Her er Bjørn Samsets presentasjon.

Her er Knut Einar Rosendahl og Mads Greakers presentasjon.

Torsdag 16.11

0900-1200 Vitneforklaringer

1200-1245 Lunsj

1245-1530 Saksøkers hovedinnlegg v/advokatene Cathrine Hambro og Emanuel Feinberg

Fredag 16.11

0900-1530 Saksøkers hovedinnlegg v/advokatene Cathrine Hambro og Emanuel Feinberg

Mandag 20.11

0900-1200 Saksøkers hovedinnlegg v/advokatene Cathrine Hambro og Emanuel Feinberg

1200-1245 Lunsj

1245-1530 Saksøktes hovedinnlegg v/Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted

Tirsdag 21.11

0900-1530 Saksøktes hovedinnlegg v/Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted

Onsdag 22.11

0900-1200 Saksøktes hovedinnlegg v/Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted

Torsdag 23.11

0900-1530 Avsluttende innlegg

Vi forventer at det vil ta mellom fire og tolv uker å avsi dommen.

Juridiske dokumenter

Alle de juridiske dokumentene knyttet til saken kan lastes ned på denne siden.

Pressekontakter under rettsaken

 • Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom, ingridsk@nu.no / 97702181
 • Gaute Eiterjord, nestleder i Natur og Ungdom, gautee@nu.no / 46892288
 • Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge, truls.gulowsen@greenpeace.org / 90107904
 • Aud Hegli Nordø, kommunikasjonssjef i Greenpeace Norge, aud.nordo@greenpeace.org / 41470649
 • Steinar Høiback, leder i Besteforeldrenes klimaaksjon, steinarhoiback@outlook.com / 91174848

Hvordan kan DU bidra?

Det er viktig at det folk hører om denne rettsaken, og derfor trenger vi din hjelp!

10.-18. november har Natur og Ungdom aksjonsuke, og da trenger vi at alle i Natur og Ungdom gjør ett eller annet for å sette fokus på saken! Lokallaget ditt kan for eksempel dele ut løpesedler på torget, arrangere fakkeltog for klima, invitere til debatt på ungdomsklubben, eller ha gateteater i skolekantina. Her er det bare å være kreativ! Aksjonsuka er også en perfekt anledning for å verve nye medlemmer til lokallaget!

I tillegg er det mulig å bidra med penger for å støtte rettsaken. Man kan gi en valgfri sum på bidra.klimasøksmål.no, betale med Vipps til 13960, eller gi 100 kr via sms ved å sende «NU arktis» til 2377. I tillegg kan man selvfølgelig overføre penger direkte på konto til 1254.62.25702. Pengene går til å betale advokater og til å spre informasjon om søksmålet, og er en fin måte for folk å være en del av rettsaken selv om de er for gamle til å bli medlem i Natur og Ungdom.

Vi har sendt ut en aksjonspakke til alle lokallag med mer informasjon om saken, aksjonskonsepter, løpesedler og andre ressurser. Innholdet i denne pakken kan lastes ned ved å trykke her.

Om det er noe mer du lurer på om søksmålet, eller om lokallaget ditt vil ha tilsendt en ny aksjonspakke, er det bare å sende en e-post til klima@nu.no!

Relevante nyheter


 • Internasjonal prisvinner støtter norsk klimasøksmål

  Xiuhtezcatl Tonatiuh Martinez mener rettssaken er viktig for å vise fram unge stemmer i klimadebatten.


 • 24. konsesjonsrunde er et svik mot framtida vår

  I dag lyste Olje og Energidepartementet ut et stort antall nye oljeblokker i 24. konsesjonsrunde. Regjeringen har lyst ut 102 nye blokker, 93 av disse i Barentshavet. Blokkene er lyst ut på tross av tilrådningene fra miljøfaglige etater og miljøbevelgelsen – Olje- og energiministeren gir blaffen i framtida til vi som er unge i dag, sier Natur og Ungdom